Otesánek: 10 větrníků za 18 minut | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Otesánek: 10 větrníků za 18 minut

Miloš Janček, vítěz v pojídání megavětrníků.
Miloš Janček, vítěz v pojídání megavětrníků.

VARNSDORF – Tituly se udělují v lecčems. Tentokrát se na severu Čech závodilo v polykání sladkostí. Servírovaly se obří větrníky (šířka 10 cm, výška 8 cm)! Vítězný Miloš Janček (30) jich do sebe.

Tituly se udělují v lecčems. Tentokrát se na severu Čech závodilo v polykání sladkostí. Servírovaly se obří větrníky (šířka 10 cm, výška 8 cm)! Vítězný Miloš Janček (30) jich do sebe za necelých 18 minut nasoukal deset a získal titul Varnsdorfského otesánka. Už popáté...
Ještě před startem jste si prý u místního cukráře koupil dva větrníky...
„Jo, chtěl jsem trochu potrénovat. Zjišťoval jsem, jak jsou zákusky velké a jak nejlépe je jíst. Nakonec jsem ho rozdělil na dvě části a spořádal ručně.“ A co ze sladkého kousku nejvíc nechutnalo?
„Přiznám se, že krém, kterým je větrník plněný, mi lezl i ušima. Chuťově je vynikající, ale když těch větrníků sníte deset, ten krém už nenávidíte.“
Dal jste si v neděli, den po soutěži, po obědě další větrník jako zákusek?
„Ani náhodou! Minimálně rok se na větrník ani nepodívám!“
Janček nechal v poli poražených pět soupeřů, z nichž nejlepší dokázali za stejný čas sníst jen pět zákusků. Cukrář František Dlask pro soutěž jedlíků vyrobil 80 obřích větrníků. Na jejich výrobu použil dva druhy náplně – jednu z vanilkového pudinku a šlehačky, druhou ze šlehačky a karamelu. Sladkosti potřel fondánovou polevou. Na 80 kousků padlo 8 kilo šlehačky, 2 kila vanilkového pudingu a další dvě kila hladké mouky na přípravu těsta. „A do pudinkové náplně jsem spotřeboval ještě litr rumu,“ dodal cukrář František Dlask.


Recept na 60 kusů menších větrníků

Kliknutím zvětšeteCo potřebujeme:
2,5 kg pudingu, trochu rumu, 1,2 kg ušlehané šlehačky, karamel a fondánová poleva, směs na odpalované těsto (lze koupit v obchodě).
Postup:
✍ Směs zalijeme horkou vodou dle návodu, mícháme asi 10 minut a pak stříkáme na plech.
✍ Dáme péct zhruba půl hodiny v troubě na 180 stupňů Celsia. Prvních deset minut troubu neotvíráme.
✍ Pak polovinu ušlehané šlehačky smícháme s vanilkovým pudingem a rumem a dáme na spodní část jednoho korpusu.
✍ Na tuto náplň přidáme druhou část šlehačky smíchané s karamelem.
✍ Obě náplně přikryjeme druhým korpusem a polijeme fondánovou polevou.


Autor: (eis)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.