1 cigareta = 11 minut života! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

1 cigareta = 11 minut života!

PRAHA – Odhaduje se, že u nás kouří asi dva a půl milionu lidí, tedy třetina dospívající a dospělé populace. Každý rok přitom zkouší asi milion osob přestat, ale podaří se to jen padesáti tisícům lidí ročně.


Dnes je Světový den proti tabáku

Zkuste to třeba dnes, kdy je Světový den proti tabáku!

● Tabák je příčinou každého desátého úmrtí dospělého člověka. Zapříčiní smrt pěti milionů lidí, každých 6,5 vteřiny zemře člověk v důsledku kouření.
● Podle nedávné studie World Health Organization poklesl počet mužů-kuřáků od roku 1985 do roku 1997 ze 49 % na 37 %. U žen se procento kuřaček příliš nezměnilo – v roce 1985 jich bylo 28 %, v roce 1997 26 %.
● Více než pětinu občanů ČR lze označit za pravidelné kuřáky, kteří vykouří více než cigaretu denně. Další 3,5 % tvoří nepravidelní kuřáci, kteří kouří méně než cigaretu denně.
● Podle lékařů kuřáci umírají o zhruba 6,5 roku dříve než nekuřáci. Na základě výpočtů tvrdí, že jedna cigareta připraví člověka o jedenáct minut života, jedna krabička o 3,40 hodiny a jeden karton o 1,5 dne.
● Dvacet cigaret denně po dobu dvaceti let zkrátí lidský život o sedm až patnáct let.
● Silný kuřák se závislostí asi dvacet cigaret denně po dobu dvaceti let má asi šestnáctkrát vyšší riziko vzniku plicní rakoviny, asi dvakrát až třikrát vyšší riziko vzniku ischemické choroby srdeční, to znamená infarktu myokardu, nedokrevnosti srdce.

Tabákový kouř obsahuje 5000 látek

> Tabákový kouř je směs asi pěti tisíc chemických látek, z nichž minimálně šedesát jsou prokázané karcinogeny.
> Nikotin způsobuje závislost a vyvolává změny v mozku, které pak způsobí, že kuřák vlastně nemůže přestat. Nastávají abstinenční příznaky.
> Kliknutím zvětšeteCigarety obsahují například amoniak, aceton, arsen, butan, kadmium, oxid uhelnatý, DDT, kyanovodík, metanol, naftalen, toluen, vinylchlorid.
> Volně stoupající kouř z cigarety vzniká při teplotě cca 300 °C a hůře spaluje škodliviny v cigaretě, je tedy nebezpečnější (proto je škodlivé i tzv. pasivní kouření).
> Nasávaný přímý kouř vzniká při asi 900 °C a obsahuje méně škodlivin.

Mýty kolem kouření

● Cigarety s menším množstvím tabáku jsou zdravější?
Ne! U hřebíčkových, jahodníkových a dalších tzv. herbálních cigaret, které jsou prezentovány jako méně škodlivé, je riziko dokonce větší než u cigaret tabákových. Obsahují větší množství dehtu a dalších rakovinotvorných látek.

● Náhradní nikotinová léčba způsobuje rakovinu!
Ne! Látky v lécích, žvýkačkách a náplastech, které pomáhají překonat abstinenční příznaky při odvykání kouření, nejsou rakovinotvorné. Jejich bezpečnost potvrdily studie na tisících lidí.

● Zdravější jsou lehké cigarety!Kliknutím zvětšete
Ne! I když při laboratorním strojovém kouření vykazovaly nižší obsah nikotinu, člověk při závislosti na nikotinu dělá vše pro to, aby dostal svoji dávku – nasává déle, hlouběji, častěji a déle drží kouř v plicích. Do těla tak dostane jednak žádané množství nikotinu, jednak větší množství dalších škodlivých látek. Označení »light« a »mild« bylo v Evropské unii zakázané.

● Kdo nešlukuje, nedostane rakovinu plic!
Ano! Pokud člověk kouř nevdechne do plic nebo ho do nich dostane pouze v malém množství, snižuje tím pravděpodobnost onemocnění rakovinou plic. Stále mu však hrozí rakovina hrtanu, dutiny ústní a dalších orgánů.

● Kouřit se má až k nedopalku!
Ne! Čím více se kuřák přibližuje nedopalku, tím více nikotinu přijímá. Mimo jiné je to jeden ze znaků, podle kterého se určuje míra závislosti na nikotinu.

● Kdo přestane kouřit, ztloustne!
Ano! Ale váha díky vyváženému jídelníčku vzrůst nemusí. Když budete kouřit, tak možná nepřiberete, ale budete rychleji stárnout a mít šedou, ochablou pleť.

● Kuřáckou místnost lze dobře odvětrat!Kliknutím zvětšete
Ne! Rychlost vzduchu v místnosti, kde by se mělo účinně odvětrávat, by musela mít rychlost orkánu cca 120 km/h!

● Kouření mentolových nebo aromatických cigaret je bezpečnější!
Ne! V takové cigaretě je až 700 látek přidaných výrobci, nečiní však cigaretu bezpečnou.

● Vodní dýmka škodí méně než cigareta!
Ne! Platí naprostý opak, vodní dýmka vykouřená jedním člověkem vydá škodlivostí za 40-50 cigaret.

● Kouření cigarety z tzv. »špičky« je bezpečnější!
Ne! Nemá to na škodlivosti cigarety vůbec žádný vliv.


Test zda jste závislí na cigáru najdete v tištěném Aha!


Autor: (sky, nek, ex)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.