Jak vidí David Gránský Ježíška? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak vidí David Gránský Ježíška?

Zaslouží si dárek i samotný Ježíšek? Proč ne, ale nejdřív je musí odnést ostatním.
Zaslouží si dárek i samotný Ježíšek? Proč ne, ale nejdřív je musí odnést ostatním. (Foto Aha! - Martin Pekárek, TV Nova, ara)

Je Štědrý den a k němu neodmyslitelně patří Ježíšek. Když jsme v redakci přemýšleli, kterou známou osobnost oslovit, aby jako každý rok převzala ježíškovskou roli pro Nedělní Aha!, volba byla jednoznačná – herec David Gránský (24)! Stříbrný finalista soutěže Tvoje tvář má známý hlas s proměnami totiž rozhodně nemá problém. Navíc – jako »andílek« vypadá i v civilu. A tak jsme se s Davidem vypravili do našeho ateliéru – a jedinečná proměna mohla začít!

Na naši nabídku kývl David Gránský bez váhání. A prozradil, že u nich v rodině už bude druhý! „Mladší brácha, když byl miminko, tak fotil taky »Ježíška« do časopisu. Dřív než já, což je trošku nefér,“ smál se. „Byli to všichni Ježíšci světa a on fotil asijskýho, protože měl hrozně šikmý oči, když byl malej,“ dodal škodolibě.

Ježíška jsme připravovali na Mikuláše a David na něj dorazil přímo z dopoledního představení muzikálu Alenka v kraji zázraků. Jako Kloboučník tu má bílou tvář a výrazné líčení, a tak už měl jednu proměnu za sebou. Čekal na něj proto nejen tým Nedělního Aha!, ale i vizážistka, aby ho dokonale nalíčila.

Vytvořit ten správný »ježíškovský« outfit není snadné. A tak základní otázka zněla: Zlatou paruku, nebo jen svatozář? Druhá možnost zvítězila, a tak jsme se vrhli do práce. Vizážistka nabělila Davidovi vlasy a obočí. „Koukněte, jak vypadá,“ ukazoval nám obočí David. „Ve Tváři mi ho neustále přebarvovali, třeba na zrzavo, a pak mi ho nabarvili zase zpátky, na moji barvu. Jenže ta barva se vymývá a já mám teď zrzavý obočí. Přitom moje původní je úplně černý,“ vysvětloval.

Ježíšek bez bot
Líčení je hotové, teď už stačí jen obléct bílou košili a kalhoty. Zatímco košile byla Davidova vlastní, kalhoty má Ježíšek doktorské – ty jsme si totiž půjčili přímo z ordinace. Ježíšek samozřejmě nemůže mít zimní boty, a tak bylo třeba odložit nejen je, ale i ponožky. „Hrál jsem dneska v černých ponožkách, to nevím, jak budou vypadat nohy! A potřeboval bych pedikúru,“ komentoval to David a čistil si chodidla vlhčeným ubrouskem. A pak už stačilo jen nasadit svatozář a nezbytná křídla. „Aby mi padly, mám totiž děsně široký ramena,“ žertoval. A je hotovo. Focení může začít, ale ještě je třeba udělat si nezbytné selfíčko!

Sám sobě režisérem
„Já už tak dlouho nechodil bosej! Připadám si jak dítě v dětskejch koutcích, jak jsme se tam vždycky museli zout,“ komentoval to David, kterého okamžitě zaujal pytel sněhových koulí – na focení byly samozřejmě z polystyrenu. A hned si vyzkoušel, jaké to je, když Ježíšek žongluje. I to totiž umí, z konzervatoře! „Tam se naučíte od všeho něco, trochu šermovat, trochu jezdit na koni,“ vysvětlil.

Focení si David neskutečně užíval a jal se vymýšlet, co by jako Ježíšek mohl podniknout. „Počkat, narežírujem si to. Já vám to ošéfuju,“ smál se. A protože má křídla a musí s dárky létat, začal trénovat skok do výšky. A protože jsme v ateliéru objevili i žehlicí prkno, fotili jsme i s ním. David sundal křídla a vypadal, že s žehlením nemá žádný problém. Pak ale přiznal, že rozhodně nepatří mezi jeho silné stránky. „Já mám za úkol vždycky v čemkoli vypadat, jako že to dělám už dlouho,“ smál se a žehlil si křídla. „Teď přijde řada na boa,“ prohlásil a dal si ho kolem krku. „Ono by bylo vtipnější, kdybych si ty křídla žehlil sám na sobě, co?“ vtipkoval.

Po dvou hodinách v ateliéru je hotovo. „To focení bylo neuvěřitelný, to mě strašně bavilo,“ prohlásil David. „Jaký to je být Ježíškem, to sice nevím, stejně jako nevím, jaký to je být různýma lidma, jaký jsem kdy hrál. Nevím, jaký to je být jimi v reálu, ale zahrát si to, vyzkoušet si to na chvíli, to je strašně příjemný!“ prohlásil a utíkal na večerní představení.

Jak vidí David Gránský Ježíška?

Ježíšek má Vánoce pracovní. Naděluje přece dárky! Ovšem David Gránský (24) to má jinak – svátky tráví v klidu a s rodinou. Jen od Štědrovečerní večeře si musí odskočit – funkci Ježíška totiž u nich doma plní on! A kvůli tomu vymyslel i jednu vychytávku...

Davide, jak jste si jako malý kluk představoval Ježíška?
„Než jsem si ho vůbec dokázal představit, tak jsem na něj přestal věřit. To bylo docela brzo, asi v osmi letech. Naopak můj mladší brácha na něj věřil dlouho, určitě ještě loni! A to měl jedenáct. Čím byl ale brácha starší, tak začal být podezíravější. A tak jsem pro něj vymyslel speciální systém. Nahrál jsem do počítače šustění papíru, zvonění zvonečku a ve chvíli, kdy sedíme celá rodina u stolu a vše je připravený, tak to spustím a ono to v pokoji začne samo zvonit. Malý děti jsou z toho úplně hotový! Ale jinak, když se řekne Ježíšek, vidím ho jako malýho blonďatýho kluka.“

Vzpomenete si, jak jste trávil Vánoce jako dítě? Jaká byla u vás doma atmosféra...
„No krásná! Pro mě to vždycky bylo kouzelný a doteď to tak je! Vánoce pro mě vždycky byly magický. Nikdy jsem nemohl dospat. Odmalinka držíme na Štědrý den hladovku, abychom viděli zlatý prasátko. Můžeme jen vánočku, ale to je jediný! (směje se) A máme i další krásný zvyky.“

Jaké například?
„Vedle stromečku necháváme talířek s cukrovím a hrneček s mlékem. Když my jdeme na večeři, aby Ježíšek taky něco měl a otevřeme mu okno. Pak si všichni sednou ke stolu a jen já, protože vím, že to mě nikdo nevyruší a neuvidí, nanosím všechny dárky pod stromeček. Odnesu to cukroví a vyliju mléko. Takže já jsem u nás doma tak trochu Ježíšek.“ (směje se)

Kdybyste jím skutečně byl, jak byste naděloval dárky?
„Tajně. Určitě bych nechtěl, aby mě u toho někdo viděl. Když jsem byl malej, tak mi rodiče říkali, že Ježíška nesmí nikdo vidět, protože pak by ho někdo někde uvěznil a chtěl po něm, aby mu pořád dával dárky a na ostatní by nezbylo! Takže bych naděloval taky neviditelně.“

Rozhovor v plném znění si můžete přečíst v Nedělním Aha!.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.