Poslední přání v závěti Lábuse (66): Do rakve chce v kostýmu Jů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Poslední přání v závěti Lábuse (66): Do rakve chce v kostýmu Jů!

Jiří Lábus se svým milovaným Jů.
Jiří Lábus se svým milovaným Jů. (Foto ČTK a ara)

Marek Eben (58) nezešílel, když v přímém přenosu StarDance prohlásil, že Jiří Lábus (66) chce být pohřben jako zelený plyšák z dvojice Jů a Hele ze Studia Kamarád. „Marek měl pravdu! V rakvi chci na sobě mít kostým mého milého Jů,“ řekl deníku Aha! Lábus.

Aby náhodou nedošlo k omylu a jeho přání by lidé nepovažovali jen za pouhý výstřelek, herec ho prý už před deseti lety zakotvil ve své poslední vůli. Nechal se podle svých slov inspirovat francouzskou hereckou legendou Gérardem Philipem, který zemřel v nedožitých 37 letech. „Gérard miloval svou postavu Cida ze stejnojmenné divadelní hry. A v jeho kostýmu byl potom v rakvi skutečně pohřben. Bylo to jeho přání,“ vysvětlil deníku Aha! Lábus, který má prý k zelenému panákovi Jů stejný vztah jako Philipe k Cidovi.

„Jůheláci v sobě mají něhu, něco milého, příjemného. Přestože nejsou lidi, tak mají v sobě něco lidského. Vždyť vychovali už několik generací,“ přípomíná Lábus, který zelenému plyšákovi propůjčuje svůj hlas už 35 let. A nikdy prý neměl chuť se s ním rozejít. „Proto se mnou půjde i do hrobu!“ usmívá se pitoreskně herec. Zelený Lábus a oranžový Jirák
Zeleného Jů a oranžového Hele vymyslel kreslíř a výtvarník Stanislav Holý (†55), hlasy jim propůjčili Jiří Lábus a Milan Neděla (†63), kterého později vystřídal Ota Jirák (67). Oranžovo-zelení panáci jsou inspirovaní postavičkami ze světově proslulých pořadů The Muppet Show a Sezamová ulice. Dvojice plyšových postaviček se poprvé objevila 4. ledna 1981, a to jako moderátoři pořadu Studio Kamarád. Koncem 80. let se Jůheláci na čas z obrazovek ztratili, po revoluci se však opět objevili a chvíli vystupovali ve Studiu Rosa Ahoj, děti a Jůhele neděle. Pak se dvojice na osm let odmlčela, aby našla nové útočiště v pořadu Hřiště 7. Od ledna 2011 se na obrazovkách opět začalo vysílat jejich »mateřské« Studio Kamarád.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.