Adámek (9) ze Srbče už 7 let trpí svalovou dystrofií: Nechodí, motorku ale prohnal! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Adámek (9) ze Srbče už 7 let trpí svalovou dystrofií: Nechodí, motorku ale prohnal!

Malý bojovník je velmi chytrý, chodí už do třetí třídy.
Malý bojovník je velmi chytrý, chodí už do třetí třídy. (Foto archiv rodiny Eberlových)

Adámkovi ze Srbče na Rakovnicku je devět a zdravý byl jen první dva roky života. Pak se k němu osud obrátil zády a chlapec onemocněl nevyléčitelnou nemocí, svalovou dystrofií. Ta se rok od roku zhoršuje, nyní se už nedokáže sám postavit na nohy.

Narodil se jako zdravé miminko. Ve dvou letech si ale Adámek Eberle začal stěžovat na bolest nohou. „Měl problémy hlavně při delší chůzi. Když jsme šli k ortopedovi, sdělil nám, že je to růstové,“ vypráví Adámkova maminka Eva Eberlová (45). Jenže v pěti letech si učitelky ve školce všimly, že Adámek nestíhá fyzicky ani psychicky děti ve stejném věku. Po různých vyšetřeních doktoři potvrdili to, čeho se všichni obávali. Adámkovi diagnostikovali Duchennenovu svalovou dystrofii. Při této nemoci se chlapci dožívají maximálně dvaceti let.

Výjimečně chytrý

„Adámek je až výjimečně chytrý, chodí do třetí třídy do speciální školy, začíná se mu ale zřetelně projevovat daná nemoc. Teď už nemůže chodit, jen leze. Má chodítko, ale už potřebuje invalidní vozík a postel s elektrickým polohováním. Dost se Adámkovi nemoc zhoršuje,“ dodává maminka, která se o Adámka doma stará.

Adámek se projel

Adámkův největší sen byla projížďka na motorce. A tak mu jeho sestra Lucie (24) s kamarádem Petrem Adamem přichystali překvapení. Motorkáři z blízkého okolí se finančně složili a koupili mu čtyřkolku, k tomu páteřák, helmu a rukavice. A Adámek se projel... „Touto cestou chceme srdečně poděkovat všem především za finanční dar na čtyřkolku,“ dodává dojatá Adámkova maminka Eva.

Chcete Adámkovi pomoct?

Adámek potřebuje invalidní vozík a postel s elektrickým polohováním, aby se mu lépe žilo. Nemoc se velmi rychle zhoršuje. Pokud chcete malému bojovníkovi finančně pomoci, můžete poslat jakoukoliv částku na transparentní účet 115-3354200257/100.


Co je svalová dystrofie
Svalová dystrofie, nebo-li ubývání svalstva, je genetická choroba, kterou trpí pouze chlapci. Tělo nemocného si neumí vyrobit bílkovinu dystrofin, bez níž svalstvo nemůže fungovat. A tak svaly ochabují, až přestanou fungovat úplně a postižený, většinou ani ne plnoletý, umírá z důvodu selhání dýchacího svalstva.

Víte, že...
...Duchennenovu svalovou dystrofii trpí v Česku jeden z 3500 narozených chlapců?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.