Andělíček pro štěstí: Už nikoho nenakazí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Andělíček pro štěstí: Už nikoho nenakazí!

Lidé si sahají na andělíčka, který plní přání. Neodolala ani Miroslava Vejvodová.
Lidé si sahají na andělíčka, který plní přání. Neodolala ani Miroslava Vejvodová. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Lidé si na něj sahají, aby jim splnil přání. Andělíčka na zábradlí chrámu sv. Bartoloměje teď chrání od nečistot a bakterií nový nástřik. Už nehrozí, že by se přes něj mohli přenášet nemoci, třeba nebezpečná žloutenka.

Stovky lidí si denně sáhnou rukou na plzeňského andělíčka. Aby si přičarovali štěstí. Přes něj se tak mohli mezi lidmi přenášet různé choroby. Teď je tomu konec. „Ošetřili jsme ho nano nástřikem. Jde o speciální technologii, kdy jsme na povrch andělíčka nastříkali velmi tenkou vrstvu oxidu titaničitého. Na něj působí světlo a on čistí nejen povrch, na kterém leží, ale i vzduch v jeho blízkém okolí,“ vysvětlil Tomáš Tůma z firmy Nano Global Tech, který nástřik provedl. Ten přišel na 500 Kč. „Lidé tak už nemusí mít strach, že by si kromě splněného přání, odnesli po sáhnutí na andělíčka i nějaké onemocnění,“ dodal Tůma.


Jak to funguje?
V bezbarvém nátěru jsou nano částice oxidu titaničitého, na světle dochází k jeho oxidaci a ke vzniku volných radikálů. Ty následně reagují s organickými látkami nebo s povrchy buněk mikroorganismů. To vede k jejich destrukci, většinou se rozpadnou na vodu a oxid uhličitý.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.