Jak se operuje v Ordinaci: Krev, maso a profíci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak se operuje v Ordinaci: Krev, maso a profíci!

Petr Rychlý jako primář gynekologie Čestmír Mázl na sále rodí těhotné ženy, během natáčení to jsou jen figuríny.
Petr Rychlý jako primář gynekologie Čestmír Mázl na sále rodí těhotné ženy, během natáčení to jsou jen figuríny. (Foto TV Nova)

Vepřový pupek, vinná klobása a hovězí játra. To není »meníčko« herců Ordinace v růžové zahradě 2, ale rekvizity ze seriálového operačního sálu! Natáčení je záhul, ale i legrace. Jak se vlastně seriálové zákroky točí?

Hned tři operace jste mohli vidět ve včerejším dílu a všechny měly vypadat jako skutečné. Řezat do živého by si ale Petr Rychlý (51), Libor Stach (25) ani Martin Stránský (46) netroufli. Lidská těla nejčastěji suplují ta prasečí. „Natáčení operace je vždy náročnější než běžné natáčení v ateliéru. Musí působit věrohodně, přestože na operačním stole neleží živý pacient, ale figurína s připevněným kusem vepřového pupku nebo jiné části prasete na patřičných místech,“ prozradil zákulisní tajemství režisér seriálu Marián Kleis (66).

I samotní herci mají z natáčení na sále větší respekt. „Všichni se musí víc soustředit na text, používají odborné výrazy, které jim nejsou vlastní. Jsou navlečeni v pláštích a jak známo, v ateliérech nebývá zima, spíš naopak,“ svěřil deníku Aha! režisér Kleis.

Přestože je seriálový operační sál od skutečného takřka k nerozeznání, veškeré operace se točí v hostivařském ateliéru. „Používáme reálné, ale nefunkční operační přístroje a vybavení. Každému natáčení operace je přítomen odborný poradce a zdravotní sestry, které současně hrají němé role. Na obraze sice působí jako druhé housle, mezi klapkami jsou však nejdůležitějšími články natáčení,“ doplnil režisér Kleis.

Tajné fígle maskérů:

Jak se dělají modřiny
Jejich příprava je velmi individuální. Důležité je vědět, jak stará modřina má být. Intenzita se upravuje podle typu zranění a stáří. Jako předlohy slouží skutečné fotografie. Každý maskér dělá to, že jakmile někdo v jeho okolí má zajímavou modřinu, fotí si ji, aby měl adekvátní předlohu pro případ potřeby.

...řezné rány
I tady záleží na typu zranění. Rozlišují se rány od skla, bodnutí, řezné rány nožem... Tvorba takových ran je už oproti modřinám o něco složitější. Používá se často s 3D efektem, kdy se dolepuje odchlíplá kůže, která se vyrábí ze speciální hmoty.

...hluboké rány
V takových případech se mluví o komplikované maskérské práci, kdy se vytváří iluzi pohledu dovnitř tkání. Maskéři si šlachy, kousky svalů i imitaci kostí vyrábějí. Občas si pomáhají skutečným masem, většinou z krůty, kuřete či vepřového.

...vnitřnosti
Například střeva suplují vinné klobásy, které jsou naložené v maskérské krvi. Jsou na imitaci střev ideální, jen se do nich nesmí říznout.

...maskérská krev
Tu je možné zakoupit v maskérských potřebách nebo vyrobit. V Ordinaci si ji většinou vyrábějí sami.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.