Za život obejdeme několikrát zeměkouli! Nejvíce nachodí číšníci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Za život obejdeme několikrát zeměkouli! Nejvíce nachodí číšníci

Číšník: Během jednoho dne nachodí průměrně kolem 20 kilometrů. Zeměkouli tak obejde celkem třináctkrát.
Číšník: Během jednoho dne nachodí průměrně kolem 20 kilometrů. Zeměkouli tak obejde celkem třináctkrát. (archiv, Profimedia.cz)

PRAHA – V sobotu se šel legendární pochod Praha – Prčice. Nejlepší chodci si z nabízených čtrnácti tras zvolili tu nejdelší, která čítá rovných 70 kilometrů. Naopak nejkratší a oblíbená nabízela 23 kilometrů. Takovou vzdálenost mnozí z nás ujdou právě jen jednou za rok, některé profese to ale mají v popisu práce každodenně.

  • Šel se pochod Praha – Prčice
  • Srovnali jsme trasu
  • Kolik za den »naběhají« některé profese?

Podle výzkumu britských vědců ovšem průměrný člověk za den ujde zhruba tři kilometry. V Česku je průměrný věk úmrtí 80 let. Průměrný Čech tak za život ujde 87 600 kilometrů. Zemi tak obejde dvakrát!

Ovšem třeba číšníkovi nebo zdravotní sestře se podaří obejít zeměkouli mnohonásobně víckrát, na opačné straně jsou úředníci a jiná sedavá zaměstnání. „Řekl bych, že denně ujdu tak dvacet kilometrů,“ řekl Aha! číšník Ivo z restaurace v centru Prahy. Potvrzuje to i pokus s krokoměrem. Ten zaznamenává otřesy při chůzi a výsledek přepočítává na kilometry. Na konci dne u něj přístroj ukázal 22 450 kroků, tedy téměř 19 kilometrů. „Sice běháme jen na pár metrech, ale stojí to za to. Roznést pití, jídlo, účet, odnést nádobí a u dalších hostů znova,“ vysvětluje. Telefonní operátorka Jana Říhová oproti tomu ušla za pracovní směnu jen necelých 800 metrů.

Počet denně ušlých kilometrů rok od roku klesá. Může za to rozvoj automobilismu a využívání služeb hromadné dopravy. „Máme se příliš dobře, a tak pohodlníme. Jsme líní dojít si pár set metrů do supermarketu, tak tam raději jedeme autem,“ popisuje situaci sociolog Jan Krátký. „Proto se ostatně dnes dostáváme do krize a trpíme tolika civilizačními chorobami.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.