10 největších tajemství lidského srdce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

10 největších tajemství lidského srdce

 (: profimedia.cz)

„Copak ti leží na srdci?“ – Srdce je bezpochyby nejvýznamnějším svalem lidského těla. Díky němu námi proudí krev. Není to ovšem jen obyčejný orgán někde pod hrudníkem co bije a bije. Snad každý člověk slyšel alespoň zmínku o symbolu lásky, kterým je srdce. Zjistili jsme pro vás to nejzajímavější o tomto červeném fenoménu.

Co jste určitě nevěděli?

  1. Sex eliminuje nemoci srdce
    Pokud to nedotáhnete do tělocvičny, zkuste alespoň poskakovat kolem. Pohyb je totiž prospěšný pro srdce. Z toho vyplývá ještě jeden potěšující fakt: Sex je velmi zdravý. Průzkum, kterého se zúčastnilo 2500 mužů ve věku 49 až 54 dokazuje, že prožití orgasmu alespoň třikrát týdně zamezuje vzniku smrtelných srdečních chorob. Sex je srovnatelný se sportem či posilováním. Po delším sexu spálíte až 200 kalorií, což běžný člověk spálí při 15timinutovém běhu.
  2. Infarktový omyl
    Dívky svým způsobem vládnou srdci a pokud dojde na řeč o srdečních chorobách, jsou to právě muži, kteří jsou považováni za největší terč útoků infarktu. Mnoho lidí jednoduše tvrdí, že infarkt je typicky mužskou nemocí. To je ovšem velký omyl, na infarkt zemře ročně 10x více žen než mužů. A jak že takový infarkt vlastně pocítíte? Nejedná se o dramatické popadnutí za hrudník a složení se na zem, jak známe z hollywoodských fi lmů. Infarkt způsobí celkovou slabost, pocit bolesti srdce a mnohdy i zvracení.
  3. Nemocné srdce vyléčí mloci!
    Kdejaké srdeční chorobě či dokonce selhání může podlehnout každý z nás. Chirurgické zákroky a léčení srdce jsou obtížné a náročné. Nešťastníkovi by na pomoc již brzy mohli přicupitat mloci, kteří se nyní stali terčem vědců. Mají totiž schopnost regenerovat části těla. Když přijde mlok o nohu, bez problému mu doroste. Věda se snaží tuto senzační schopnost okopírovat a používat při léčení srdce. Díky mlokům by se v budoucnu mohlo tvořit srdeční svalstvo a buňky. Takže žádná válka s nimi !
  4. Souznění se srdcem zvířat
    Poslední studie zvířecího chování hovoří o tom, jak různá zvířata vnímají lásku lidí. Jedno z největších emocionálních cítění mají údajně koně, které při doteku člověka prožívají příjemné chvíle a hlazení je pro ně velice významným gestem. Proto je důležité zvířatům často dávat najevo lásku a náklonnost. Mazlení se zvířátky je na druhou stranu dobré i pro nás – radost z nich prospívá srdci.
  5. Velké srdce je problém
    Mít větší srdce je spíše větší problém než znamení jakési dobré duše. U lidí s nadprůměrným srdcem je vyšší předpoklad vzniku srdečních chorob. Nejběžnějším problémem v tomto případě je onemocnění srdečního svalu, které je způsobeno roztahováním srdce. To se naplňuje kapalinou a znemožňuje hladké pumpování krve a tím ochuzuje orgány o krev. Velké srdce tedy spíše vede k srdečním slabostem.
  6. Smích srdci prospívá
    Trpíte častými záchvaty smíchu? Perfektně! Smích totiž pomáhá udržet srdeční rytmus a celkově uklidňuje organismus. Celých 45 minut po chvilce smíchu proudí krev hnaná srdcem mnohem intenzivněji než jindy. Z toho plyne, že návštěva kina či divadla, kde zrovna hrají komedii, se dá přirovnat k ozdravné kúře. Dopřejte si víc legrace a vtipkujte! Sucharům, co se neradi smějí, hrozí více srdečních slabostí.
  7. Výkonná pumpa
    Za jednu minutu dokáže lidské srdce vehnat krev do každé buňky v těle. Během jednoho dne rozpohybuje 100 000 srdečních úderů 7570 litrů okysličené krve a prožene ji přibližně 96 000 kilometry cév, které roznášejí krev po celém těle. To je vcelku slušný výkon pro sval o velikosti pomeranče!
  8. Víno pro srdce
    Denně jedna sklenička vína je podle odborníků optimální dávkou, co prospívá srdečnímu rytmu. Doposud se lidé domnívali, že se jedná pouze o červené, což nyní věda vyvrací. Bílé víno je v přiměřené dávce stejně zdravé jako červené. Slupka hroznového vína obsahuje hodně antioxidantů, které jsou pro lidské srdce velice cenné. Konečně si můžete vybrat podle chuti nebo jak vám prostě srdce napoví.
  9. Zlomené srdce není pověra!
    Díky »zlomenému srdci«, které se přisuzuje situacím, jako je rozchod, úmrtí v rodině či nenaplňené sny, je možné omdlít. Stává se tak kvůli zrychlenému tepu, přičemž dokonce hrozí i infarkt. Podobná traumata způsobují uvolňování stresových hormonů do krevního oběhu, které ochromují srdeční činnost. Většinou se ovšem po několika dnech dostane oběh do normálu.
  10. Srdce –symbol lásky? Kdo s tím přišel?
    Krví naplněný sval zvaný srdce se stal symbolem lásky. Staří Řekové věřili, že právě srdce je sídlem lidské duše, Číňané ho měli za centrum štěstí a pro Egypťany bylo pramenem emocí a intelektu. Nikdo zatím nezjistil, od koho pochází verze, že se jedná o symbol lásky. Jedna z verzí praví, že toto označení pochází ze současné Libye, kde se vyráběla antikoncepce z rostlinky ve tvaru srdce.

Kolik stojí lidské srdce?
Za umělé lidské srdce zaplatí pacient 2,1 – 3,2 milionu korun v přepočtu. Navíc je nutné připočítat přibližně 430 tisíc korun za operaci. V současné době vyrábějí náhradu srdce v USA. Poprvé byla náhražka vyzkoušena v roce 1982 a téměř po dvě desetiletí musely být ohromné přístroje přepravovány pomocí rozměrného dopravního prostředku. Nové přístroje už tlučou 100 000x za den, což odpovídá výkonu zdravého srdce. Váha umělého srdce je ale 1 kg, což je třikrát víc než lidské srdce. Má vlastní dobíjecí baterii a vnější akumulátor energie.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.