Brrr, to jsou zuby - Nejstrašnější monstra historie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Brrr, to jsou zuby - Nejstrašnější monstra historie

Tyrannosaurus rex byl nejobávanějším predátorem prehistorie. Vědci teď našli ještě většího...
Tyrannosaurus rex byl nejobávanějším predátorem prehistorie. Vědci teď našli ještě většího...

Šel z něj strach, kamkoliv se hnul. Kde se objevil, život jako by pohasl. Okolí ztichlo, nikde se nic nepohnulo... Vždyť byl taky největším masožravým dinosaurem všech dob. Mapusaurus rosea – právě.


● Vědci našli největšího masožravce
● Jaký rekord drží Tyrannosaurus rex?
● A která příšera se podobala žirafě?

Šel z něj strach, kamkoliv se hnul. Kde se objevil, život jako by pohasl. Okolí ztichlo, nikde se nic nepohnulo... Vždyť byl taky největším masožravým dinosaurem všech dob. Mapusaurus rosea – právě tento týden nalezli první jeho pozůstatky vědci v Argentině. A postarali se tak o šokující objev. Zvíře totiž bylo s výškou 12,5 metru vyšší než slavný Tyrannosaurus rex a Giganotosaurus, kteří byli doposud považováni za nejvyšší známé masožravé dinosaury. Tyrannosaurus rex přesto nemusí skřípat zuby, jeden rekord si uchoval – jeho tesáky jsou největší, jaké kdy zdobily tlamu dinosaura. Jaká další NEJ, rekordy a kuriozity o dinosaurech známe?


NEJdelší zuby

Kliknutím zvětšeteKlaníme se, pane Tyrannosauře!

Ano, právě tento obávaný dinosaurus měl ze všech tvorů svého druhu nejdelší zuby! Měřily i dvacet centimetrů a když se zaryly do masa, roztrhaly ho během chvilky na kousky. Strašlivý Tyrannosaurus rex měřil až šest metrů a byl těžší než největší suchozemské zvíře současnosti – slon (sedm tun).

NEJpočetnější chrup

Kliknutím zvětšetePrapodivný Hadrosaurus

Jen se podívejte na tu tlamu, nepřipomíná vám kachnu? I proto se hadrosaurům říká »kachní dinosauři«. V porovnání s kachnou však jejich tlama budila větší hrůzu – obsahovala až 1400 zubů! Ale neděste se! Sloužily k drcení rostlinné stravy – tvorové měřící i patnáct metrů totiž byli býložraví. Na hadrosaurech je zajímavé i to, že jako jedni z posledních žijících dinosaurů byli svědky katastrofy, která dinosaury zahubila...

NEJnovější objev

Kliknutím zvětšeteDinosaurus Mapusaurus rosea

Objev pozůstatků dinosaura nazvaného Mapusaurus rosea (výška 12,5 metru) způsobil velký šok – vědci už nečekali, že by mohl existovat větší predátor než slavný Tyrannosaurus rex! A stalo se... Mapusaurus měl velmi ostré zuby, takže byl schopen ulovit i největšího známého dinosaura všech dob – 40 metrů dlouhého a 100 tun vážícího býložravého Argentinosaura. Na místě nálezu přitom vědci objevili stovky kostí, což dokazuje, že Mapusaurus rosea žil ve skupinách. Útočná síla celé smečky tedy musela být děsivá...

NEJdelší drápy

Kliknutím zvětšeteZáhadný dravec Therizinosaurus cheloniformis

Dravci z čeledi Therizinosauridae žili na území dnešní Asie a vědci si nad nimi stále lámou hlavu. Dosud totiž nenašli celou kostru, pouze přední končetiny. I ty ovšem budí úžas. Drápy jsou totiž až jeden metr dlouhé! Dovedete si vůbec takovou stvůru představit? Je možné, že se tento predátor živil mravenci, a drápy používal k rozhrabávání mravenišť.

NEJdelší krk

Kliknutím zvětšeteObr vodní říše Elasmosaurus

Byl mezi dinosaury skutečným rekordmanem – tedy pokud se týká délky krku. Elasmosaurus měřil 13 metrů, z toho na krk jich připadalo celých sedm metrů. Krk byl složen ze 76 obratlů. Žádný jiný živočich jich nikdy neměl víc. Elasmosaurus mohl krk hadovitě stočit nebo hlavu otočit až o 180 °. Tenhle dravec žil na širém moři. Jejich extrémně pohyblivý a dlouhý krk mu dovoloval bleskurychle zaútočit na kořist už ve chvíli, kdy byl trup Elasmosaura ještě hodně daleko od kořisti. Tou byly hlavně ryby a hlavonožci.

NEJvětší omyl

Kliknutím zvětšetePrastará žirafa Brachiosaurus

Tenhle africký dinosaurus je známý od roku 1909. Zadní část těla měl zvláštně sraženou, čímž se lišil od brontosaurů, přední končetiny pak byly netypicky delší než zadní. Měl malou hlavu na dlouhém krku, který stál kolmo ke hřbetu zvířete. To vědce zpočátku vedlo k názoru, že Brachiosaurus žil v jezerech, živil se vodními rostlinami a vzduch vdechoval při vynoření horní části hlavy. Jenže pak našli příbuzný druh v Americe a zjistili, že se mýlili. Brachiosauři žili na souši a krk jim umožňoval okusovat větve z vyšších stromů, kam jiní býložravci nedosáhli. Brachiosauři tedy byli jakýmisi »žirafovitými« dinosaury. Jen v porovnání s žirafou vysokou šest metrů byli větší – na délku měřili 23 metrů a jejich krk se zvedal do výšky sedmi metrů...

NEJdelší dinosaurus

Kliknutím zvětšeteChlapák Seismosaurus halli

Delší příšeru abyste pohledali. Vždyť Seismosaurus halli byl dlouhý i 54 metrů. Nejenže byl nejdelším dinosaurem, ale zároveň i nejdelším suchozemským tvorem všech dob. Vědci ale o tom stále vášnivě diskutují. Objevil se totiž názor, že k cifře 54 metrů došli odborníci omylem – prý špatně spočítali jednotlivé obratle! Správná délka je prý »jen« 33 metrů – tedy zhruba stejně, jako měří nejdelší savec současnosti – plejtvák obrovský.


Autor: Tomáš ZAPLETAL

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.