Nejhezčí chlap planety Tomáš Martinka (26): Z hokejisty modelem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nejhezčí chlap planety Tomáš Martinka (26): Z hokejisty modelem!

Soutěž Mister Global v Thajsku vyhrál.
Soutěž Mister Global v Thajsku vyhrál. (Foto: Martin Pekárek)

Do světa modelingu vstoupil pozdě – až ve 24 letech. Přesto Tomáš Martinka (26) udělal kariéru, o jaké se jiným může jen zdát. Nejdříve získal stříbrnou medaili v soutěži Muž roku 2015, pak porazil 29 soupeřů z celého světa v Thajsku a odnesl si titul Mister Global 2016. Z obyčejného kluka z vesnice, který hrál řadu let hokej a živil se jako plavčík, se rázem stal nejkrásnější muž světa. A to mu život obrátilo vzhůru nohama.

„Jsem obyčejný kluk z vesnice, vyrůstal jsem v Krušných Horách,“ vzpomíná na své začátky Tomáš, kterému sláva rozhodně nestoupla do hlavy. Narodil se do sportovní rodiny, rodiče hráli házenou, maminka byla dokonce v reprezentaci. O tři roky starší bratr hrál hokej a tomu záhy propadl i Tomáš. „Byly mi asi čtyři roky, když mě taťka mezi bráchovým tréninkem postavil na brusle a řekl tak jeď, plácej se tam,“ vzpomíná na své první setkání s ledovou plochou.

Bruslí ho sekli pod oko
Hokeji pak zůstal věrný plných 15 let – hrál za Litvínov. Od sportu jej neodradil ani bezpočet úrazů. „Nejhorší zranění jsem měl, když mě bruslí trefil spoluhráč pod oko. Tam mám doteď malou jizvu. To už jsem měl strach, bylo to příliš blízko očí. Ale zranění jsem jinak měl hodně – v obličeji, na hlavě, na nohou. Jako dítě jsem propadl dveřmi, rozbil si hlavu o kámen, prostě taková běžná zranění,“ směje se Tomáš, který vystudoval střední školu pro marketing a ekonomiku podnikání a přemýšlel, co dál. Začínal jako plavčík
„Rozhodoval jsem se, jestli mám dál pokračovat v hokeji nebo studovat. Kvůli zdravotním důvodům a přechodu mezi dorostem a juniory jsem s hokejem nakonec skončil,“ vypráví nejkrásnější muž, který nastoupil na vysokou školu, obor tělesná výchova a sport. Při studiích si přivydělával jako plavčík. Nejdřív v Mostě, později v aquaparku v Chomutově. „Tam už jsem dělal plavčíka na plný úvazek, chtěl jsem se oprostit od rodičů a vydělávat,“ svěřuje se Tomáš. Záchranář jako vystřižený z „pobřežní hlídky“ se z něj ale nestal. Do života mu totiž vstoupily soutěže krásy.

Od sportu na molo
„Na modeling pomýšlel už na střední škole. Lidi se mě ptali, proč to nedělám, že mám atletickou postavu a jsem vysoký, ale já na to neměl čas. Hrál jsem hokej a byl jsem šest krát týdně na ledě,“ vzpomíná.  Pak ale sportovní kariéra skončila a Tomáš se o modelingu začal bavit s kamarádem v posilovně, který byl zaregistrovaný u jedné pražské agentury. Domluvil mu casting, a pak už vše nabralo rychlý spád.

Stal se (téměř) mužem roku
„Rok jsem fotil a dělal komparzy v reklamě. Bylo mi dvacet čtyři a začínal jsem od nuly. Bylo to docela pozdě. Kdybych věděl, jak to půjde, dělal bych místo hokeje modeling,“ směje se Tomáš. Uběhlo asi tři čtvrtě roku, když ho agentura oslovila, jestli někdy přemýšlel o Muži roku. „Do té doby jsem o té soutěži moc nevěděl. Říkali, že mi může zajistit přehlídky a focení, tak jsem to zkusil.

Podal jsem si přihlášku, prošel castingem, rozhovorem s porotou, focením formálního oblečení i spodního prádla. Pak se chvíli nic nedělo a najednou mi zavolali, že jsem ve finálové dvanáctce,“ vypráví Tomáš. Pak přišlo soustředění a focení kalendáře. „Učili nás rétoriku, kontrolovali naši chůzi,“ doplňuje. V soutěži Muž roku 2015 skončil druhý. Odměnou mu byla právě účast ve světové soutěži Mister Global.

Miluje českou kuchyni
Finále, kterého se účastnilo celkem 30 krasavců z celého světa, se konalo v Thajsku. „Já jsem si to tam užíval, i když to bylo psychicky náročné. Spali jsme čtyři až pět hodin denně, jezdili jsme po památkách, ale vůbec jsme se nedostali k moři. Největší zážitek pro mě byl, když jsme si sami zkoušeli vymlátit rýži ze stébel. A taky když jsme jeli na slonovi. Já miluju vysoká zvířata, třeba žirafa je moje neoblíbenější zvíře.

Ale na té jsem ještě nejel,“ směje se Tomáš, který tu ochutnal i brouky. „Já se jídla nebojím, jím skoro všechno kromě jater. Mě to chutnalo, až na moučné červy, ty se mi zasekávali v krku,“ směje se jinak milovník české kuchyně, svíčkové, guláše a knedlíků. „Můžu si to dovolit, mám problém spíš trochu přibrat,“ říká.

Zamíří i do filmu?
Hodnocení v soutěži bylo stejné, jako u nás, navíc tu byla módní přehlídka v národním kroji. Ve finálové dvojici zůstal Tomáš a místní Thajec. Titul pak získal český zástupce. „Beru to, jako že jsem vyhrál zápas v hokeji,“ říká nejkrásnější muž, který právě odjel na tři měsíce do Indie, kde bude fotit a plně se věnovat modelingu. Nebránil by se však ani nabídce z Bollywoodu, pokud by přišla. Indie prověří vztah!
Do Indie odjel Tomáš sám – přítelkyně Lucie (27) zůstala zatím tady. „Je obchodní zástupkyní, prodává auta,“ svěřuje. „Vždycky říkám, že jsme si vyměnili role – já chodím na kosmetiku a přítelkyně ukazuje motory,“ směje se Tomáš. Potkali se náhodou – přes Instagram. Lucie prohrála sázku s kamarádkou a musela ho oslovit. Nečekala ani, že jí odpoví, natož, že spolu začnou chodit. Půlroční románek, který od začátku probíhá tak trochu na dálku, protože Tomáš bydlí v Mostě a Lucie v Pardubicích, teď čeká zatěžkávací zkouška – Tomášův tříměsíční pobyt v Indii.

Jak se stát nejkrásnějším mužem?
„Důležité je být sám sebou. Já jsem měl svoji hlavu, na nic jsem si nehrál, a to se vyplatilo,“ radí nastávajícím adeptům Tomáš Martinka, který také doporučuje nepodceňovat cizí jazyky. „Když jsem vycestoval na soutěž, nebyl jsem na tom úplně nejlíp s angličtinou, neměl jsem dřív možnost mluvit,“ svěřuje Tomáš, který už ví, že správný jazykový základ odbourá zbytečný stres navíc.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.