Banjo Band Ivana Mládka právě slaví padesátku: Jak vznikl slavný Jožin? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Banjo Band Ivana Mládka právě slaví padesátku: Jak vznikl slavný Jožin?

Ivan Mládek zavítal i do Pohádkové vesničky v Podlesí.
Ivan Mládek zavítal i do Pohádkové vesničky v Podlesí. (Foto: Martin Pekárek, ČTK)

Čtyři tisíce vystoupení během padesáti let. Právě tolik má na svém kontě legendární Banjo Band Ivana Mládka, který letos slaví padesátku. A jejich největší hit, který nedávno dobyl svět, má už čtyřicáté narozeniny. Za tu dobu se v populární kapele vystřídalo téměř třicet hudebníků a zpěváků, a také řada hostů. Jediným »zdravým« jádrem původní sestavy ale zůstal už jen Ivan Mládek (74).

Málokterá česká kapela dokázala se svým hitem dobýt svět. A ještě k tomu v češtině! Banjo Bandu Ivana Mládka se to podařilo. Paradoxně až po víc než třiceti letech, kdy jejich největší hit, Jožin z bažin, vznikl. Díky internetu jej před pár lety objevili v Polsku, kde způsobil naprostou senzaci. „V roce 2008 jsme tam celou sezonu hráli snad denně a pro desetitisíce lidí! Jožin z bažin tam byla mánie, ale vždycky když je z něčeho moc velké nadšení, bublina dřív nebo později splaskne,“ svěřil Ivan Mládek Nedělnímu Aha! Lavina zájmu se ale rozlila i do okolních zemí. Hitem se stal v Rusku, v Itálii a dokonce v Německu, kde mu poněkud tvrdší nádech dodali němečtí metalisti.



Jak vznikl slavný Jožin?
Málokdo ví, že původním otcem Jožina z bažin není Ivan Mládek, ale zlínský recesista a hudebník Zdeněk »Kňučík«  Navrátil (76). „Svého Jožina jsem původně umístil do bažin mezi Tlumačovem a Otrokovicemi. Jožin je plachý exhibicionista, voyeur a neškodný úchyl. Dívá se po ženách v oknech  projíždějících vlaků a při spuštěných kalhotách onanuje. Je až nelidsky vyvinut.  V roce 1976 jsme s kapelou tento příběh zhudebnili a napasovali na jistou zahraniční  melodii,“ svěřil se Navrátil. Pak se ale potkal s Ivanem Mládkem a Ivo Pešákem. „A tak jsem umělcům z Prahy onoho mého Jožina přerecitoval. Když se mne pak Ivan zeptal, čeho se Jožin bojí, odpověděl jsem, že polních letadel. A tady možná vznikl nápad zafixovat Jožina do tehdy populárního  slušovického rajonu.

Slíbil jsem Mistrovi, že když moje strašidlo zpropaguje v nějaké  své veselé písničce, přivezu mu do Prahy slivovici. To jsem také někdy v roce 1978 učinil a v jeho dejvickém bytu mu dvě láhve předal,“ vzpomínal. A tak vznikl Jožin, který je však v Mládkově podání jiný – žádný exhibicionista, ale strašidlo, které se bojí práškovacích letadel a „žere hlavně Pražáky“. S písní, která se později stala doslova světovým hitem, ale původně Ivana Mládka z Českého rozhlasu vyhodili!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.