Muž, který chytil »DiCapria«: »Chodil mi za ženskou«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Muž, který chytil »DiCapria«: »Chodil mi za ženskou«!

Při krátké návštěvě Prahy Rino prozradil svůj neuvěřitelný příběh.
Při krátké návštěvě Prahy Rino prozradil svůj neuvěřitelný příběh. (Foto Aha! – Karel Kopáč, ara)

Sex a žárlivost! Ty dostaly za mříže největšího padělatele v historii Franka Abagnala (67), kterého si ve filmu Chyť mě, když to dokážeš zahrál Leonardo DiCaprio (41). A za vším stojí švédský režisér, syn českých emigrantů, Rino Brezina (65), kterému podvodník svedl přítelkyni.

„Bylo mi sedmnáct a pracoval jsem ve Švédsku na pumpě. Když jsem večer zamykal, přijel nový fiat a přišel hezký pětadvacetiletý muž s knírkem v uniformě pilota, mluvil anglicky a chtěl pomoct. Chtěl udělat servis na autě a ptal se na hotel. A tak jsem mu vyhověl. Zavolal jsem kamarádovi, vše mu zajistil a on zaplatil extra,“ vzpomíná Rino na první setkání s Frankem.

Falešné šeky

„Druhý den zase přijel, a tak jsme se skamarádili. Večer jsem ho vzal na diskotéku i s mou holkou. Ona tenkrát vypadala jako modelka Twiggy. Bylo jí šestnáct. A tak jsme se scházeli každý den. Hostil nás, kupoval drinky, moc hezky se k nám choval. A jako puberťákovi mi to imponovalo,“ pokračuje Rino.

Nikdo ale netušil, co všechno se z tohoto přátelství vyvine. „A protože moje slečna bydlela za městem, tak pro ni pořád jezdil. Skamarádil se i s její maminkou. Dokonce si od ní půjčil psací stroj se záminkou, že musí napsat něco do Ameriky. Až později jsem se dozvěděl, že si u nich psal falešné cestovní šeky,“ vypráví Brezina.

Svedl mu holku

„A protože maminka mé holky byla Němka a chtěla do Německa, aby viděla tatínka, tak se Frank hned nabídl, že tam s nimi pojede. Prý tam měl kšeft. Byly pryč tři dny. Když mi pak moje holka líčila jejich pobyt, bylo mi jasný, že mi lže a že se s ním vyspala. A to mi taky potvrdila,“ líčí Rino to, jak skončilo přátelství s Frankem.

„Strašně mě to naštvalo. A protože jsem si ho teprve až pak začal pořádně prohlížet, zjistil jsem, že na uniformě pilota má knoflíky s kotvami. A když v novinách psali, že se u nás i v Německu objevily falešné šeky, tak mi sepnulo, že by to mohl být on. Sedělo i jméno Frank,“ prozrazuje Brezina.

Spadla klec

„A protože jsem znal policistu v našem malém osmitisícovém městě, všechno jsem mu řekl,“ vzpomíná Rino s tím, že se okamžitě rozjela policejní akce. „Tušili jsme, že jede přes Dánsko dál do Evropy, tak se zavolal Interpol, oni se na něj napojili a už mu byli v patách. Čekali, až ve Francii zase udá padělaný šek... A spadla klec,“ popisuje Brezina dopadení podvodníka.

Stal se předlohou pro film 

Frank William Abagnale mladší v 60. letech pět let falšoval nejen šeky po celém světě. Dodnes je považován za jednoho z největších podvodníků 20. století v tomto oboru. Díky tomu byl o něm natočen i film Chyť mě, když to dokážeš (Catch Me If You Can). Působil pod osmi identitami a podal falešné šeky v hodnotě přes 2,5 milionu amerických dolarů v 26 zemích světa.

Polepšený padělatel 

Frank byl dopaden ve Francii v roce 1969. Dnes se zabývá poradenstvím v oblasti prevence a odhalování finančních podvodů. Vyvinul dokonce spoustu ochranných prvků na šecích a bankovkách.

Režíroval i Hůlku

Rino Brezina je synem českých emigrantů. Narodil se v Německu, odkud se s rodiči později přestěhoval do Švédska. V Londýně vystudoval filmovou režii, ale po škole se začal věnovat divadlu. V Hudebním divadle Karlín v roce 2005 režíroval muzikál Jekyll & Hyde v hlavní dvojroli s Danielem Hůlkou (47).

Projekt s Řandou 

V Praze se Brezina seznámil také s Čestmírem Řandou ml. (56), se kterým má na kontě řadu divadelních projektů v Česku i ve Švédsku. V současné době připravují velkolepé představení pro sto účinkujících a živé koně pod širým nebem.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.