Unikátní objev Aha! Pravý kožich Lídy Baarové! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní objev Aha! Pravý kožich Lídy Baarové!

Aha! objevilo kožich po Lídě Baarové.
Aha! objevilo kožich po Lídě Baarové. (Foto Aha! – Julie Vrabelová, ara)

Poklad ukrytý na dně skříně! Takový byl osud hermelínové peleríny Lídy Baarové (†86), kterou na velkolepém filmařském plese v Berlíně v roce 1936 naštvala svého milence Gustava Fröhlicha (†85).

Teprve až teď, po 80 letech, spatřila kožešina světlo světa. Díky článku v Aha!, po jehož přečtení se nám ozvala současná majitelka kožíšku paní Jarmila Eliášová (65).„Už je sice po těch letech trochu omšelý, ale není to žádný králík, jak se roky tvrdilo, ale hranostaj. Já mám k tomu ještě i kůžičky na opravu. Ale ty jsem teď nenašla,“ svěřila se paní Eliášová, když jsme ji navštívili v domku za Prahou.


Známá z účtárny
„Jako mladé holce mi ho dala přímo paní Marcela Babková, druhá manželka tatínka Lídy Baarové. Bylo to v roce 1970 nebo 1971, když jsem po škole nastoupila do účtárny a ona tam přišla taky pracovat,“ svěřila se paní Eliášová, která dodnes nemůže na Marcelu Babkovou zapomenout. „To byla strašně hodná paní. Spřátelily jsme se a ona mi říkala: Hele, já mám doma po Lídě kožich, ty budeš chodit tančit, to by se ti mohlo hodit,“ zavzpomínala.

Jednou na sobě
Kožíšek ale nakonec oblékla stejně jako Baarová jen jednou. „Měla jsem ho na sobě jen jednou, protože ono to fakt pelichá. Zkrátka je už to starý kožich. Sako partnera bylo po celém večeru opravdu hodně chlupatý, takže už jsem to víckrát na sebe nevzala,“ prozradila paní Jarmilka. S luxusním, leč pelichajícím doplňkem zažila stejné trable jako Lída Baarová. Chlupy na saku totiž vytočily k nepříčetnosti i největšího německého milovníka Fröhlicha.
Mistrovské dílo
Přestože zub času zanechal na kožešině stopy, na jednom místě je dokonce roztržená, dodnes zaujme zpracováním i kvalitním materiálem. „Tenkrát mě hlavně také uchvátilo to, jak je ten kožíšek vymyšlený. Po stranách má totiž i rafinované pásky, do kterých se strkají ruce, aby nesklouzl z ramen,“ řekla současná majitelka. „Ale zase kdyby se víc nosil, tak by byl víc poničený. Když si na něj sáhnete, tak ta kůžička je opravdu hodně jemná,“ dodala paní Eliášová. A nelze s ní než souhlasit.

Schovaný před razií!
Celý příběh kožešiny je neuvěřitelný od začátku do konce. Podařilo se jej uchránit i přes Lídino zatčení po druhé světové válce pro údajnou kolaboraci s nacisty. „Kožich, asi jak byl dobře skladný, tak se dal schovat, protože všechno jiné při razii po zatčení Lídy ve vile na Hanspaulce prý zabavili. Tohle asi Marcelka tenkrát někam schovala. Říkala, že přišli v noci a brali úplně všechno. Bylo to hrozný. To si nikdo nedovede představit,“ zavzpomínala paní Eliášová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.