Banány jsou všelék aneb 15 důvodů, proč je papat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Banány jsou všelék aneb 15 důvodů, proč je papat!

Když porovnáte banán s jablkem, má v sobě čtyřnásobně více proteinů, dvojnásobně více uhlohydrátů, třikrát víc fosforu, pětkrát více vitaminu A a železa a dvojnásobek jiných vitaminů a minerálů.
Když porovnáte banán s jablkem, má v sobě čtyřnásobně více proteinů, dvojnásobně více uhlohydrátů, třikrát víc fosforu, pětkrát více vitaminu A a železa a dvojnásobek jiných vitaminů a minerálů. (Foto: Shutterstock)

Je to neuvěřitelné ovoce, přitom pochybovači namítnou, že má málo vitaminů, a mávnou nad ním rukou. Jenomže banán, to je poklad! Skrývá v sobě plno blahodárných látek, je prevencí před hromadou možných zdravotních problémů. Neuvěříte, na co všechno takový banán je…

Výzkum potvrdil, že pouhé dva banány poskytují dostačující dávku energie potřebnou na vydání při 90minutovém cvičení. Není divu, že banán je ovoce číslo jedna u všech světových atletů. Na co je dobrý?

1/Deprese: Banán obsahuje tryptofan, druh proteinu, který si tělo přemění na serotonin, a ten uvolňuje relaxační prvek a zlepšuje náladu a celkově vás činí šťastnější.

2/Pro menstruační syndromy: Zapomeňte na tabletky – nabanánujte se. Vitamín B6, který se v banánu nachází, vám zreguluje hladinu glukózy v krvi, což kladně účinkuje na vaši náladu.

3/Anémie: Vysoký obsah železa v banánech dokáže stimulovat hemoglobin v krvi a pomáhá v případě chudokrevnosti (anémie).

4/Krevní tlak: Má extrémně vysoký obsah draslíku a přitom nízký obsah soli, což dělá banán perfektním nástrojem v boji proti vysokému krevnímu tlaku. Banán je oficiálním ovocem pro snižování rizik vysokého krevního tlaku a infarktu.

5/Mozková síla: 200 studentů na škole dostávalo během kalendářního roku po dobu zkoušek pokrmy obsahující výraznou měrou banán. K snídani, na svačinu a oběd jako prostředek na zvýšení výkonnosti mozku. Byli soustředěnější a schopni mnohem lépe vstřebávali látku.


6/Trávení: Vysoký obsah vlákniny ve stravě tvořené banány pomáhá upravit činnost trávicího traktu do normálu a pomáhá překonat problémy bez použití laxativ (léčiva podporující vylučování).

7/Kocovina: Jeden z nejrychleji zabírajících způsobů odstranění stavů po opilosti je banánovo-mléčný šejk oslazený medem. Banán utiší žaludek a s pomocí medu vybuduje nazpět zničenou hladinu cukru v těle, zatímco mléko utiší a znovu zavodní váš systém.

8/Pálení žáhy: Banány mají účinek jako přírodní antacid v těle, takže pokud máte problémy s pálením žáhy, spořádejte banán na úlevu.

9/Komáří bodnutí: Předtím než sáhnete po krému na ošetření štípance po komárech, zkuste potřít bolestivé místo vnitřkem z banánové slupky. Velké množství lidí zjistilo, že banán je neuvěřitelně účinný ve snížení pálení a podrážděnosti pokožky.
10/Nervy: Banány mají vysoký obsah B vitamínů, které tiší nervový systém.

11/Nadváha: Studie dokazuje, že práce pod tlakem často vede k přecpávání se uklidňujícími doplňky jako je čokoláda nebo chipsy. Při průzkumu hospitalizovaných pacientů vědci zjistili, že nejobéznější byly skupiny osob, pracující v práci pod vysokým tlakem. Abychom dokázali vyloučit požívání jídla vzniklé panikou, potřebujeme kontrolovat naši hladinu cukru v těle. Kus banánu s vysokým podílem uhlohydrátů požitý každé dvě hodiny vám pomůže udržet tuto hladinu.

12/Žaludeční vředy: Banán je používaný jako dietní jídlo při zažívacích problémech pro svou hladkou texturu a jemnost. Je to jediné ovoce, které může být používané bez bolestí i v chronických případech. Banán dokáže neutralizovat nadměrnou kyselinu a snižuje podráždění tím, že jemně obalí stěny žaludku.

13/Kontrola teploty: Je uznávaný jako tzv. chladící ovoce, které dokáže snížit obě, jak tělesnou tak i emociální teplotu nastávajících maminek. Například v Thajsku těhotné ženy pojídají banány, aby zajistily, že jejich dítě se narodí s normální teplotou.

14/Kouření: Banány dokáží pomoci lidem, kteří se pokoušejí přestat kouřit. Vitamíny B6, B12 obsažené v banánech – draslík a hořčík – pomáhají tělu dostat se z nikotinového absťáku.

15/Stres: V banánu je důležitý minerál, který normalizuje srdeční rytmus, pomáhá dodávat kyslík do mozku a reguluje naši tělesnou hladinu vody. Když jsme ve stresu, náš metabolický rytmus se zvyšuje, a tak snižuje naši hladinu hořčíku.

A tip navíc! Chcete mít lesklou obuv? Vnitřní stranou slupky přetřete své botky a nakonec zlehka přeleštěte suchou látkou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.