Bobr je zpátky doma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Bobr je zpátky doma!

Díky ochráncům přírody ze záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku se vzácný bobr vrátil do svého původního království.
Díky ochráncům přírody ze záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku se vzácný bobr vrátil do svého původního království. (pro Aha!: Roman KNUTL)

NOVÝ JIČÍN – Takovou plavbu bobr ještě nezažil! Koncem května ho z jeho domova u Jistebníku odnesla rozvodněná Odra zhruba deset kilometrů daleko a od té doby marně hledal cestu do své nory. Až včera se vzácný bobr díky ochráncům přírody mohl vrátit domů!

Zcela vyčerpaného bobra našli lidé ve Staříči na FrýdeckoMístecku, kam se dostal po dlouhém putování proti proudu řeky Ondřejnice. Z neznámého prostředí naprosto dezorientované zvíře leželo na silnici. Hasiči jej proto převezli do stanice pro záchranu volně žijících živočichů v Bartošovicích. „Naštěstí nebyl zraněný, takže jej jenom krmili a preventivně dostal i nějaká antibiotika,“ řekl Aha! Jiří Kašinský, který se o bobra v Bartošovicích staral. Prvnímu bobru v historii zvířecí nemocnice se rychle vrátila kondice, takže se jej ochranáři rozhodli vypustit zpět do přírody.

Stalo se tak včera u slepého ramene řeky Odry poblíž Jistebníku. Bobřík si našel cestu k vodě velmi rychle a hned začal podrobně zkoumat okolí. „Myslíme si, že právě na tomto místě bobr před povodní žil. Je tu spousta stromů, na kterých jsou ještě čerstvé stopy bobřích zubů,“ vysvětlil Kašinský. Souhlasí s ním i studentka střední přírodovědné a zemědělské školy v Novém Jičíně Daniela Mašková, která mapuje bobří populaci na Novojičínsku. „Oblast Poodří je pro bobry jako stvořená. Vím ještě o jednom, který žije u Oder, je ale možné, že je jich tu ještě více,“ uzavřela Mašková.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.