Smrt v Modrých stínech: Zranění vyráběli 50 hodin! Jak to dělali? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Smrt v Modrých stínech: Zranění vyráběli 50 hodin! Jak to dělali?

Záběr na zranění zemřelého trval několik dlouhých vteřin.
Záběr na zranění zemřelého trval několik dlouhých vteřin. (Foto archiv Reného Stejskala, archiv Modré stíny/ČT)

Vražda. Mrtvola. Krev. Detektivní cyklus České televize Modré stíny není pro slabé žaludky. Smrtelné zranění Vladimíra Obšila (58) alias profesora Chalupy bylo vyobrazeno tak věrně, že se nad tím pozastavovali i zkušení oborníci!

V cyklu byl profesor zavražděn ranou do krku a hlavy. To bývá pro maskéra pořádný oříšek! „Režisér Viktor Tauš chtěl průstřely hlavy a hodně roztržený krk, rány maximálně realistické. Zároveň vyloučil běžnou praxi českých filmů, tj. zamazat herce filmovou krví a o zranění dlouze vyprávět,“ řekl deníku Aha! specialista maskérských efektů René Stejskal s tím, že musel vyrobit speciální masku krku. Práce na realistickém zranění mu zabrala 50 hodin. Výsledek ale stál zato a ocenili ho i odborníci.

„Viděl jsem hodně skutečných zranění, ale tohle bylo opravdu k nerozeznání od skutečnosti,“ řekl obdivně policejní technik Josef Chaloupka, který byl natáčení přítomen jako odborný dozor. 

Jak se zranění vyrábělo?

„Výroba masky zraněného krku začíná odlitkem krku herce. Pak se zhotoví model krku a zranění a vytvoří se laminátová forma. Do té se vtlačí speciální silikon a vznikne maska zranění, která »sedí« přesně na míru herci, musí mít tu správnou barvu, měkkost a velikost. Pokud neuděláte chybu, tak výroba trvá cca 40 – 50 hodin,“ popsal René Stejskal. Krev se pak přidá až v momentě natáčení.

René Stejskal

Na speciálních efektech pracuje přes 25 let. S Viktorem Taušem spolupracoval již na filmu Klauni (2013), kde Jiřího Lábuse (66) proměnil v tlouštíka k nepoznání. Většinou pracuje pro filmy západní Evropy, například seriál Borgia (2013) či Hartova válka (2002) atd. U nás pracoval na filmu Bathory (2008) a seriálech Sanitka 2 (2013) a Zdivočelá země (2012).



Přečtěte si
baronessa
7. 3. 2016 • 10:29

Lidi kolem toho seriálu se snaží ze všech sil, aby opravili dojem, který na diváky dělá. Marná práce. Špatné je snad docela všecko a dívat se na to nikdo nechce. Kam se to hrabe na Policii Modravu!

bluedream
7. 3. 2016 • 08:20

To se vůbec nemuseli obtěžovat. V těch neustále přesvětlených, někdy rozmazaných záběrech proti oknu, ze kterých bolí oči, veškeré maskérské umění zanikne. Obličeje herců jako mrtvoly, většinou jim vidíte spíš zátylky, huhlavá řeč a nudný scénář, navíc všudypřítomný obézní zrzavý plešoun David Novotný, na kterého nejde koukat, ať hraje, co hraje. Nejpříšernější paskvil, co se kdy v detektivkách natočil. Nefunguje tam nic.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.