Případy 1. oddělení: Konflikt se štábem! Kvůli vraždě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Případy 1. oddělení: Konflikt se štábem! Kvůli vraždě!

Vetchý (mjr. Tomáš Kozák) a Polívka (mjr. Václav Plíšek) společně řeší poslední vraždu.
Vetchý (mjr. Tomáš Kozák) a Polívka (mjr. Václav Plíšek) společně řeší poslední vraždu. (Foto pro Aha! – archiv České televize/Miroslav Kučera)

Na posledním díle seriálu Případy 1. oddělení si tvůrci vylámali zuby. Kvůli konfliktu s obyvateli na místě skutečné vraždy, museli nejen najít nové místo činu, ale ještě přepsat scénář!

„Potřebovali jsme specifické prostředí – čtyřpatrový panelák s balkóny, garážemi a hustým lesíčkem naproti. Tak takové místo je v Praze jen jedno a to je místo činu na Praze 5,“ řekla deníku Aha! asistentka režie Markéta Hauznerová.

Ale to se ukázalo jako velký problém. Vzhledem k tomu, že trestný čin se stal docela nedávno (2012), měli ho všichni obyvatelé domu ještě živě v paměti. „Lidé se tehdy bouřili, když jsme s požadavkem točit přišli. Samotná rodina tam totiž pořád bydlí, má jméno na zvonku, všechno. Bylo to vlastně pochopitelné, ale my jsme opravdu do poslední chvíle nevěděli, kde to natočíme, takže se musely určité rysy prostě ve scénáři změnit,“ popsala Hauznerová s tím, že takové nervy už dlouho tvůrci nezažili. Nakonec se náhradní místo činu našlo na Praze 4, kde ale byl sice lesík, ale až za garážemi.


Skutečný vrah advokáta a otce dvou dětí se totiž schoval v hustém lesíku před domem, v seriálu museli tvůrci pracovat s prostředím, které nakonec měli k dispozici. A to tak, že vrah si na oběť počíhal ze střechy garáže a fotopast narafičil na strom za garáží.

Trable s auty
Kromě místa natáčení měl štáb problémy i s auty. V den vraždy totiž byl u domu viděn terénní vůz se specifickými tuningovými prvky. „A takových tady moc nejezdí. Museli jsme jich sehnat hned několik, alespoň na fotografie. Celkem hrálo 5 mercedesů fyzicky a 3 jiné na fotkách, přičemž všechny musely splnit: černá barva, Mercedes-Benz ML 63 AMG druhé řady, 6,2 l – benzín. Každý z nich musel mít nějaký tuning,“prozradila asistentka režie. „Vozy nám sháněl pan Krotil, který jezdil jako šílenec po Praze a fotil si vytuněné mercedesy, jednou dokonce málem dostal přes hubu, když na něj z hospody vylítnul majitel,“ svěřila Hauznerová s tím, že vozy byly skutečně na fotografiích v seriálu použity, jen jim graficky byly vyměněny značky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.