Tři oříšky pro Popelku! Šafránková měla jezdit na motorce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tři oříšky pro Popelku! Šafránková měla jezdit na motorce!

Kdyby pohádku nerežíroval Vorlíček, Šafránková by Popelku nehrála.
Kdyby pohádku nerežíroval Vorlíček, Šafránková by Popelku nehrála. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ara)

Žádný Jurášek, ale motorka! Na té měla jezdit Libuše Šafránková (62) v nejslavnější české filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku. A nemusela to být ani Šafránková... Stačilo málo a všechno mohlo být úplně jinak!

Zesnulý scenárista František Pavlíček (†80) ve svých vzpomínkách uvedl, že psal scénář původně pro někoho jiného, než byl Václav Vorlíček (85). „S myšlenkou na realizaci jsme spojovali jméno režisérky, se kterou jsem do té doby několikrát spolupracoval. Ta však scénář odmítla, rozhodla se udělat Popelku jako současnou moderní dívku se vším všudy. Popelka měla jezdit na motorce, chodit s přáteli, řádit na diskotéce a podobně,“ popsal scenárista.

Onou režisérkou byla Věra Plívová-Šimková (81), která natočila mimo jiné i filmy Krakonoš a lyžníci či Páni kluci. Poté byl scénář nabídnut i Jiřímu Menzelovi (77). Ten dokonce začal s dramaturgyní Bohumilou Zelenkovou pracovat na jeho úpravách. V době, kdy se již mělo jít s filmem do příprav, byl ale odvolán z politických důvodů. Komunistům se nehodil do krámu. A tak se projekt dostal k Václavu Vorlíčkovi, jenž ještě provedl některé změny ve scénáři. Zásadní bylo, že přemístil děj pohádky z rozkvetlé přírody do zasněžené krajiny. Kostýmy ale zůstaly letní, takže herci během natáčení mrzli!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.