Zpěvák Landa a německý ovčák Athos v Afghánistánu: Kdo z nich je skutečný hrdina? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Zpěvák Landa a německý ovčák Athos v Afghánistánu: Kdo z nich je skutečný hrdina?

Zpěvák Daniel Landa do Afghánistánu skutečně přijel...
Zpěvák Daniel Landa do Afghánistánu skutečně přijel... (Foto: ara)

Zatímco zpěvák Daniel Landa (47)  tvrdí, že je neopěvovaným hrdinou v boji s islamisty, vlčáka Athose (6), který v Afghánistánu hledal výbušniny, se armáda chtěla zbavit za pětistovku. Který z těch dvou pro Českou republiku udělal víc?

Řeči by byly, důkazy ne
Landa vydal písemné prohlášení, že před šesti lety navštívil Afghánistán jako člen aktivních záloh Armády České republiky a tam jej oslovili bojovníci proti islamistům. Ve spolupráci s nimi prý začal pomáhat v důležitých úkolech včetně nákupu vrtulníků, záchrany novinářů, či dokonce unesených dívek Hanči a Tonči. Po celou dobu prý doma v Česku předstíral pomatenost a tvrdil, že je Kouzelník Žito, aby tuto tajnou akci udržel pod pokličkou. Teď ale zjistil, že mu jdou kvůli jeho hrdinským činům po krku islamisté.

Expert Šándor: V akci nebyl
O zpěvákově příběhu pochybuje také někdejší šéf Vojenské rozvědky a bezpečnostní expert Andor Šándor. „Nevím, že by jakkoliv figuroval v jakékoliv akci ohledně Hanky a Tonči. Takové vyjádření, stejně jako ta další, beru s velkou rezervou,“ tvrdí.

Slib Regimu byl opravdový
Jen jednu část z Landova rozsáhlého vyjádření pro tisk se Aha! podařilo ověřit. Skutečně se znal s hrdinou Jiřím Schamsem (†42) zvaným Regi, který letos po válečném zranění podlehl nečekaně rakovině. Zpěvák tvrdí, že Regimu slíbil, že bude v jeho boji pokračovat. „A potvrdit tak světu, že Regiho tragédie v uniformě vojáka české armády nebyla zbytečná,“ píše. Schamsova matka Jiřina to potvrzuje. „Vím o tom, byla jsem při tom. Když už byl syn v poměrně horším stavu, tak přesně to, co pan Landa tvrdí, přede mnou synovi říkal,“ dosvědčila.


Psí veterán za pětistovku?!
Za pětistovku si mohli lidé o víkendu koupit veterána Athose (6), který v Afghánistánu se svým psovodem Rostislavem Bartončíkem vyhledával výbušniny. V září 2012 mu ale na boudu přistály dvě rakety teroristů a pes přežil jen díky intenzivní péči veterinářů. „Zacházelo se s ním jako s raněným bojovníkem,“ uvedlo ministerstvo obrany. Na sociálních sítích se kvůli tomu strhla bouře. Armáda včera inzerát stáhla. „Pejsek zůstane u Centra vojenské kynologie v Chotyni, jako tomu bylo doposud. Pan psovod bude v kontaktu se psem. Došlo k informačnímu nedorozumění,“ uvedla mluvčí Armády ČR Jolana Fedorková.

Athos se svým psovodem Rostislavem Bartončíkem.

Pes je údajně prodaný
Zájemci o psa mluví jinak. „Volala jsem s paní, co má tady ty věci na starosti, a Athos už zájemkyni má, jen čekají na podpis kupní smlouvy,“ napsala na Facebook Marie Nováková. Psovod Bartončík se o psa, který má trvalé zdravotní obtíže, prý nemůže dál starat.

Autor:  vr,et,haa

Přečtěte si
ararat
11. 12. 2015 • 12:32

Markéto,my víme že nestíháš

mekanikk
7. 12. 2015 • 13:46

Ale jdi ty! Vždyť se tady vyskytuješ i jako mekaniK, teriyaki atd. To zkoušej na někoho jinýho ty rouro

-bello-
7. 12. 2015 • 10:56

mekanikk mám nick jeden a sotva stíhám , protože mi leží krásný ( a chytrý ) život u nohou, ty ho máš patrně už dávno v zadku

mekanikk
7. 12. 2015 • 08:33

nesmázli, ale chci tě dohonit v počtu nicků...do velikonoc to možná stihnu.

-bello-
6. 12. 2015 • 23:58

fansbelmek tebe smázli, že ses musel převlíknout ? Jsi průhlednej jak ten chudák Landa

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.