Miroslav Donutil (64) je vlastně Vidlák! Dá si vidle do erbu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Miroslav Donutil (64) je vlastně Vidlák! Dá si vidle do erbu?

Miroslav Donutil už navštívil Svatoslav, kde jeho předkové vládli. Na gruntu hospodaří statkář Kotrba, který je pokračovatelem rodu Vidláků.
Miroslav Donutil už navštívil Svatoslav, kde jeho předkové vládli. Na gruntu hospodaří statkář Kotrba, který je pokračovatelem rodu Vidláků. (Z.Pecák, L. Křivan)

Na prknech Národního divadla v Praze hraje sice Sluhu dvou pánů, ve skutečném životě se ale může hlásit ke staré české šlechtě.

Jak přišel Miroslav Donutil ke svému jménu? Genealogové dostali úkol, aby v rámci televizního pořadu Tajemství rodu vypátrali předky slavného herce na Moravě. A podařilo se! Miroslav Donutil měl zprvu obavy, zda jeho pradědové nebyli dráby či jinými panskými pacholky. To se však nepotvrdilo a místo toho badatelé zjistili, že jeho původ se odvozuje od středověkého rodu Vidláků.

Šlo o nižší šlechtu, která vládla Svatoslavi a měla ve svém erbu vidle jako zbraň. Jeden z jejích vladyků, Jan Vidlák vešel v paměť tím, že byl zabit při obraně Třebíče, kterou dobývali žoldnéři maďarského krále Matyáše Korvína. Miroslava Donutila šlechtický původ tak nadchl, že si společně se synem Martinem (23) nechali u kováře vyrobit vidle, a uvažují dokonce o svém vlastním erbu.

Autor:  al

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.