Měsíc pořád škodí! I tři dny po úplňku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Měsíc pořád škodí! I tři dny po úplňku!

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia.cz)

PRAHA – Budíte se dříve než jindy? Cítíte se vyčerpaní? Pokud jste podráždění, bez nálady nebo na vás »něco leze« a vy neumíte najít příčinu, pak na vině je možná Měsíc! Citlivým lidem totiž Měsíc ve vrcholné fázi dokáže nadělat pořádné potíže. Měsíc v úplňku byl v noci na úterý navíc zkombinovaný s poklesem tlaku, takže jeho účinek dosud nevyprchal a působil na psychiku člověka ještě včera!

  • Stává se spousta nehod
  • Lidé mají deprese
  • Stále špatně spíme

 

A proč to tak je? Měsíc má ohromný vliv svojí přitažlivostí. Jeho pohyb způsobuje příliv a odliv moří. A právě fakt, že Měsíc ovlivňuje kapaliny, vysvětluje jeho působení na člověka. Lidské tělo je totiž tvořeno ze 75 procent z vody. Při úplňku je lidské tělo doslova taženo k Měsíci, což znamená, že látková výměna v mozku je mimo rovnováhu. Tělo vyprodukuje více hormonů, kromě toho na člověka působí i měsíční svit (v noci je nezvyklé světlo). Napilno měl včera například známý český psychiatr Jan Cimický. „Lidé přicházeli od rána s tím, že jsou unaveni, odpor kůže u akupunktury byl výrazně větší, takže vpich akupunkturní jehly cítili i pacienti, kteří jej jinak necítí, projevila se větší potřeba spánku…,“ popsal problémy, se kterými se na něj lidé obraceli.

Vedoucí lékařka krizového centra Riaps Gabriela Šivicová měla podobnou zkušenost. „Při úplňku pociťují lidi úzkost a nespavost. A může to přetrvávat klidně dva až tři dny před i po úplňku,“ tvrdí Šivicová. Včera byla nesoustředěnost lidí obzvlášť patrná na silnicích. Jedna nehoda střídala druhou. „Jakmile o sobě člověk ví, že je citlivý na přírodní úkazy, jako je třeba právě úplněk, měl by sedat za volant jen odpočinutý a dávat pětkrát větší pozor než jindy,“ míní psycholožka Janina Krocková. „Například v jižní Francii je známo, že když se připravuje mistral, což je chladný vítr od moře, policie hlásí, aby lidé nevyjížděli, protože jsou nekoncentrovaní a podráždění. Tak reaguje organismus na změnu teploty či tlaku,“ tvrdí Cimický.

Ani se sexem to nemusí být ve dnech úplňku optimální. Pokud váš protějšek teď nemá na milostné hrátky ani pomyšlení, může být příčinou plný Měsíc. „Většině národa je to jedno, ale existují citliví lidé, kteří úplněk špatně snášejí a na sex nemají chuť,“ tvrdí Luděk Daneš ze Sexuologického ústavu. „Úplněk trvá nějakou dobu, jedná se o změny magnetického vlnění, které mohou na člověka působit i několik dalších dnů.“

11 záhad kolem úplňku

  1. Je pravda, že lunární magnetismus má vliv na psychické stavy a chování lidí?
    Ano! Zejména pak lidí citlivých, starších a dlouhodobě nemocných. Záleží na psychice a kondici každého člověka. Někdo špatně spí, další je nervózní a podrážděný, jiného bolí hlava.
  2. Je pravda, že se při úplňku rodí víc dětí?
    Ano! Stejně často se miminka rodí i např. během bouřky.
  3. Opravdu při úplňku stoupá zločinnost?
    Ano i ne! Lidé jsou sice podrážděnější, ale statistika zločinnosti v den úplňku nijak významně nevybočuje.
  4. Vyskytuje se více pokusů o sebevraždu?
    Ne! Podle statistik je významnější než úplněk přechod z jednoho ročního období do druhého, zejména zima–jaro, podzim–zima.
  5. Mají byliny nasbírané při úplňku větší sílu?
    Ne! Staré bylinkářky sice věří v zázračnou moc úplňku, výzkumy ale ukazují, že tomu tak není.
  6. Je pravda, že náměsíčníky úplněk vyhání z postelí?
    Ne! Za jasných nocí při úplňku jsou náměsíční prý jen více vidět.
  7. Je úplněk ideální čas pro hubnutí?
    Ano! Lidí, kteří pravidelně při úplňku hladovějí a pijí jen vodu, čaje a ovocné a zeleninové šťávy, je spoustu. A řada z nich tvrdí, že je tak možné shodit za den až 2 kg. Očištění organismu při úplňku je skutečně výraznější, protože tělu k lepšímu vyprázdnění pomáhá magnetismus Měsíce. Půst by měl začít už 12 hodin před úplňkem.
  8. Opravdu při úplňku většina lidí špatně spí?
    Ano! Může za to stresový hormon melatonin. Nadměrné vylučování tohoto hormonu souvisí se stavy úzkosti.
  9. Je pravda, že při úplňku rostou houby až dvakrát rychleji?
    Ne! „Byly popsány jen asi dva případy, kdy intenzivní světlo Měsíce podnítilo růst listů,“ říkají odborníci z Ústavu experimentální botaniky Akademie věd.
  10. Opravdu má Měsíc tak zásadní vliv na mořský příliv a odliv?
    Ano! Na pravidelné klesání a stoupání mořské hladiny má Měsíc zásadní vliv. Úkaz vzniká působením sil mezi Měsícem a naší planetou. Bez Měsíce by měl příliv a odliv jen třetinovou sílu. „Přitažlivá síla Měsíce pohybuje zemskou kůrou a táhne k sobě hladinu moří. Není to možné pozorovat pouhým okem, ale přístroje to zaznamenají,“ vysvětluje geolog Ralf Jaumann.
  11. Opravdu vlci vyjí během úplňku na Měsíc?
    Ne! Vlci vyjí bez ohledu na viditelnost měsíčního kotouče; upevňují tak vztahy uvnitř smečky.

5.4.2007

Kdy čekat úplněk čtěte ZDE

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.