Slasti Otce vlasti: Hanzlík a Kolářová dostávali co proto! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Slasti Otce vlasti: Hanzlík a Kolářová dostávali co proto!

Film Slasti otce vlasti můžete slevovat dnes ve 14:50 na ČT1.
Film Slasti otce vlasti můžete slevovat dnes ve 14:50 na ČT1. (Foto: ara)

Točit s režisérem Karlem Steklým (†83) bylo pro herce doslova za trest. Nomen omen, jeho příjmení totiž naprosto vystihovalo i jeho složitou náturu. A jako by té napjaté atmosféry nebylo dost, přesně uprostřed natáčení přišel další nečekaný šok – sovětská okupace… Tak vznikala historická komedie Slasti Otce vlasti.

Pro Danielu Kolářovou (68) to byl jeden z jejích prvních filmů. Těšila se jako malá holka. Brzy ale »vystřízlivěla« a nadšení vystřídal hluboký smutek. „Začali jsme točit v červenci 1968, a když přišla srpnová okupace, natáčení se přerušilo. Znovu natáčet se začalo až v září,“ zavzpomínala herečka.

Právě s obsazením Československa sovětskou armádou bude mít tento film až do smrti spojený. „Hrozně se mě to dotklo. Všechny nás to velice zasáhlo. Pamatuji si, jak pan Miloš Kopecký – velký skeptik – chodil zachmuřelý a ponurý a veřejně se netajil tím, jak ho to štve,“ prozradila Kolářová. Herci přiznávají, že je to na atmosféře snímku znát. Není tak vydařený jako další biják s tematikou života Karla IV. Noc na Karlštejně, který natočil o čtyři roky později Zdeněk Podskalský. „Tehdy už se s tím lidi srovnali, u filmování naopak zapomínali.“ 

Daniela Kolářová ve filmu poprvé hrála pár s Jaromírem Hanzlíkem (67), s nímž pak vytvořila partnerskou dvojici hned několikrát. „Asi páni režiséři usoudili, že se k sobě hodíme,“ doplnila herečka. S Hanzlíkem v té době byli mladá ucha a režisér Karel Steklý jim dával co proto. „Byl to těžký ironik. Skutečně nás nešetřil,“ přiznala Kolářová. „On si uměl rýpnout do herců. To dělal velice dobře, rád a často. Koho naopak nechával v klidu, tak ten měl jistotu, že svoji práci dělá dobře,“ přidal se herec Bohumil Švarc (†87) starší. „Byl to zvláštní, rozporuplný člověk,“ dodal.

Švarc s režisérem Steklým poprvé spolupracoval v historickém dramatu Temno natočeném podle předlohy Aloise Jiráska. „Když jsme to dotočili, řekl mi, že se nevidíme naposledy. A opravdu. Pak mě pozval na schůzku, kde mi říkal: Mám pro vás roli a musíte mi ji udělat! Potřebuju udělat Herolda, který mluví tak, aby ho bylo slyšet po celém náměstí, aby mluvil přirozeným způsobem a diváci mu rozuměli,“ vylíčil Švarc. „Tak jsem přijel na exteriéry do Kutné Hory, oblékl se, dialog jsem měl perfektně připravený. Udělal jsem to přesně tak, jak chtěl. Když se ta scéna natočila, přišel ke mně a s kamenným výrazem prohlásil: No tak s tím se nedá nic dělat… Strnul jsem. A on pokračoval: Nebudeme dál točit, uděláme to na první dobrou,“ prozradil s úsměvem Švarc.

Herec Oldřich Velen byl mazaný jak liška. Přestože na koni jezdil od dětství, filmařům řekl, že na něm v životě neseděl. „Žil jsem na dědině, všichni u nás byli sedláci, takže by byla ostuda, kdybych na koni nejezdil,“ usmál se Velen. „Ale u nás na vesnici měli chlapci koňský kroužek, tak jsem filmařům řekl, že mi tam musí u nich zaplatit kurz. Samozřejmě jsem tam žádný neabsolvoval, bylo by to zbytečný, ale klukům alespoň přišlo pár tisíc korun. Tenhle trik jsem s filmaři využil asi čtyřikrát a klub dostal moře peněz,“ dodal se šibalským úsměvem herec. To Daniela Kolářová na kurzy chodit musela. „Nikdy jsem na koni nejezdila,“ vysvětlila. „I když jsem si toho svého koně snažila předcházet tím, že jsem mu pokaždé přinesla nějaké dobroty, asi třikrát mě shodil. Pamatuji si, jak mě z toho ježdění strašně bolel zadek,“ uzavřela Kolářová.

Proč chtěl režisér Velena zabít?

Tato scéna Oldřicha Velena po natáčení strašila ještě dlouhou dobu. Když s dalšími zbrojnoši přecházel české hranice, měl říct jednoduchou větu: Jaká královna? Byl tropický den, skoro čtyřicet stupňů a z komparzistů navlečených do rytířského brnění stékal pot. Herec ale místo zmíněného dialogu řekl: Jaká kamera? Stop! Znova! Ozval se režisér. I podruhé, potřetí, počtvrté Velen pronesl: Jaká kamera? Režiséra Steklého už lidé ze štábu museli držet, protože chtěl herce zabít. „Když jsme to jeli popáté, nevím proč, ale opět jsem řekl: Jaká kamera? Steklý mě však poplácal a řekl – no konečně! Štábu dal ihned pokyn, že může začít balit. Pak se ale najednou zarazil a zařval: Ježišmarjá Velene, že vy jste zase řekl kamera? Přiznal jsem se a jeho museli zase držet,“ rozesmál se herec. „Naštěstí ho technici přemluvili, že se stejně budou dělat postsynchrony a že se to tam předabuje. A tak to také dopadlo.“

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.