Vzpomínáte? Seriály v českých televizích a jejich hvězdy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Vzpomínáte? Seriály v českých televizích a jejich hvězdy!

Vzpomínáte na tyhle skvosty?
Vzpomínáte na tyhle skvosty? (Foto: Tv Nova)

Před dvaceti lety se na obrazovkách televize Nova objevil první český sitcom, nazvaný příznačně Nováci. Byla to zkouška, jak na tento typ seriálu z vlastní produkce budou diváci komerční televize reagovat. Povedlo se a následovat tak mohly další projekty. Nechme teď stranou notoricky známé, nekonečné a veleúspěšné – Ulici či Ordinaci. Pojďme se podívat a zavzpomínat na známé seriály, které nás v určitém životním období provázely a které už odvál čas…

Nováci (1995)
Prostředí: rodinné
Počet dílů: v první sérii 72, v druhé sérii 52, celkem: 124.
Obvyklá délka jednoho dílu: 30 minut.
Hlavní tváře: Ota Jirák, Pavel Zedníček, Jana Paulová, Jitka Schneiderová, Jan Čenský, Filip Rajmont, Adéla Gondíková.
Zajímavosti: hlavním cílem tvůrců bylo vytvořit seriál, který by se vysílal pět dní v týdnu – od pondělí do pátku. Už při natáčení první epizody měl tým scénáristů hotové scénáře pro 30 dílů. Ze začátku se ale Nováci vysílali pouze dvakrát týdně, změna nastala, až když po třech měsících vystřídal režiséra Vladimíra Drhu Jiří Adamec. Druhá série už se natáčela úplně s novými postavami.
Průměrná sledovanost: 800 tisíc diváků.

Hospoda (1996)
Prostředí: hospodské
Počet dílů: v první sérii 26 dílů, v druhé sérii 26 dílů, celkem: 52.
Obvyklá délka jednoho dílu: 25 minut.
Hlavní tváře: Petr Nárožný, Bronislav Poloczek, Ladislav Potměšil, Jiří Menzel, Jan Kanyza.
Zajímavosti: postavu doktora Práška měl původně hrát Miloš Kopecký. Když ovšem pár měsíců před natáčením zemřel, byl do této role obsazen Jiří Menzel. Pana domácího Jonáše měl zase ztvárnit Miroslav Donutil, ale nedohodl se na výši honoráře. Nahradil ho tak Václav Knop.
Pár let po natáčení se plánovalo dotočit ještě několik dalších dílů, scénář už byl napsaný. Například pan domácí Jonáš se měl stát poslancem. Po smrti režiséra Jaroslava Dudka však z tohoto záměru sešlo.
Průměrná sledovanost: 1,4 milionu diváků.



On je žena (2004)
Prostředí: televizní
Počet dílů: 11 dílů.
Obvykla délka jednoho dílu: 45 minut.
Hlavní tváře: Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Naďa Konvalinková, Jan Kraus, Martin Stropnický.
Zajímavosti: režisér Václav Vorlíček měl od začátku jasno, že hlavní rolí ztvární Ivana Chýlková, která se bude v seriálu vydávat za muže. Všichni měli velká očekávání, měl to být divácký hit. Naprostá bomba, něco co tu nikdy nebylo. Kýžený výsledek se ovšem nedostavil a seriál se v žebříčku sledovanosti postupně vytrácel až propadl. Poslední díl, který Nova nabídla v hlavním vysílacím čase, porazil i dokumentární snímek o katastrofě v jihovýchodní Asii na ČT 1.
Průměrná sledovanost: 900 tisíc diváků

Pojišťovna štěstí (2004)
Prostředí: firemní
Početí dílů: natočeno pět řad, celkem 73 dílů.
Obvyklá délka jednoho dílu: 50 minut.
Hlavní tváře: Miroslav Etzler, Alena Antalová, Kateřina Brožová, Petr Nárožný, Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková.
Zajímavosti: Miroslava Etzlera před Pojišťovnou štěstí moc diváků neznalo, zrovna se vyléčil z alkoholismu, se kterým před vstupem do seriálu bojoval. Zahrála si zde i Michaela Ochotská, která v castingu porazila dva tisíce uchazeček. Teprve později napevno zakotvila jako moderátorka Televizních novin. Některé díly se točily na zámku Hluboš, kde se filmovaly Holky z porcelánu (1974).
Průměrná sledovanost: 2,8 milionu diváků.

Redakce (2004)
Prostředí: redakční
Počet dílů: natočeny byly tři řady, celkem 39 dílů.
Obvyklá délka jednoho dílu: 50 minut.
Hlavní tváře: Michal Novotný, David Matásek, Bořivoj Navrátil, Dana Batulková, Milan Šteindler, Roman Zach.
Zajímavosti: seriál byl natočen podle španělského formátu.  Nejlépe byla hodnocena první řada, pak šla podle kritiky a sledovanosti kvalita rapidně dolů. Bořivoj Navrátil během natáčení začal mít velké zdravotní problémy, které před kolegy a štábem pečlivě tajil. Rok po natáčení mu lékaři diagnostikovali rakovinu tlustého střeva, s níž statečně bojoval čtyři roky…
Průměrná sledovanost: 900 tisíc diváků.

Comeback (2008)
Prostředí: rodinné
Počet dílů: v první sérii 30 dílů, v druhé sérii 21 dílů a dvanáct speciálních silvestrovských dílů, celkem: 63.
Obvyklá délka jednoho dílu:  26 minut.
Hlavní tváře: Tomáš Matonoha, Kristýna Leichtová, Martin Dejdar, Dana Batulková, Simona Babčáková.
Zajímavosti: postava Ozzáka se měla původně jmenovat Kissák, ale jednomu ze scénáristů se kapela Kiss nikdy nelíbila, a tak ji pojmenoval podle svého oblíbence Ozzyho Osbourna. Casting na tuto roli byl problematický. Všichni herci na zkoušce hráli Ozzáka jako nepříjemného opilce. A jeden z adeptů na roli Oldřich Navrátil, scénář po přečtení roztrhal. O obsazení Martina Dejdara nechtěla Nova ani slyšet. Nakonec si ho ale na vlastní odpovědnost prosadil scénárista Tomáš Badýnský. V plánu bylo natočit i epizodu, ve které Tomáš Matonoha koupí zchátralé letadlo a všichni ztroskotají na ostrově. Když si ale producenti sestavili rozpočet, nápad rychle zavrhli.
Průměrná sledovanost: 1,5 milionu diváků.

Dokonalý svět (2010)
Prostředí: módní
Počet dílů: 16.
Obvyklá délka jednoho dílu: 50 minut
Hlavní tváře: Jana Hlaváčová, Tereza Brodská, Saša Rašilov, Juraj Kukura, Jitka Čvančarová.
Zajímavosti: seriál se natočil za 146 dní, během nichž bylo natočeno zhruba 450 hodin záznamu. Na rozdíl od jiných seriálů štáb pracoval filmovým způsobem, tedy na jednu kameru, kterou podporovala druhá. Ve scéně v zoologické zahradě měla Zuzana Norisová sklouznout po lachtaní skluzavce, ale hrozně se bála. Režisér Vít Karas nad herečkou ale nakonec vyzrál. Převlékl se do plavek a předvedl jí, že to nic není. Voda tehdy neměla víc než 10 stupňů. Seriálové děti Terezy Brodské byly skuteční sourozenci. Pro Janu Hlaváčovou to byl poslední seriál, ve kterém si zahrála. Od té doby už žádnou podobnou nabídku nepřijala. Dokonce odmítla i pokračování »Básníků«…
Průměrná sledovanost: 891 tisíc diváků.

Okresní přebor (2010)
Prostředí: fotbalové
Počet dílů: 16
Obvyklá délka jednoho dílu: 22 minut
Hlavní tváře: Ondřej Vetchý, Pavel Kikinčuk, David Novotný, Luděk Sobota, Jakub Kohák.
Zajímavosti: režisér Jan Prušinovský přišel se svým nápadem nejdříve do České televize, tam byl ale odmítnut s tím, že tento typ seriálu není tím, co současní diváci chtějí vidět.
Místo tradičního castingu režisér nechal herce podstoupit celá fotbalová utkání, aby poznal, kdo je skutečně trochu schopný fotbalista.
Když se Ondřej Vetchý dozvěděl, že roli předsedy klubu má hrát Luděk Sobota, chtěl ze seriálu odstoupit. Poté, co však Sobotu viděl v akci, omluvil se mu a v natáčení pokračoval.
Během natáčení si herci neustále hráli s míčem. Když pak měli jít točit, byli často unavení. Proto jim režisér hry s míčem před natáčením zakázal.
Nejlepším fotbalistou z řad herců byl David Novotný, který se na popud režiséra po skončení natáčení po více než třech letech vrátil k aktivní kopané a začal nastupovat za bývalý režisérův klub Zadní Třebáň ve třetí třídě.
Průměrná sledovanost: 1,1 milionu diváků.

Helena (2012)
Prostředí: rodinné
Počet dílů: v první sérii 14 dílů, v druhé 12 a ve třetí 16, celkem: 42.
Obvyklá délka jednoho dílu: 26 minut.
Hlavní tváře: Sandra Pogodová, Leoš Noha, Martha Issová, Petra Hřebíčková.
Zajímavosti: Leoš Noha přiznal, že sitcom není zrovna jeho šálek kávy, a tak na casting šel trochu se smíšenými pocity. „Ale lákalo mě, že ta postava, o kterou jsem se ucházel, měla mít ráda pivo a gauč. A tak to mám v životě i já,“ přiznal herec. Nakonec roli získal a jako jediný v seriálu zůstal až do konce. Jinak se obsazení Musilovic rodiny kompletně proměnilo.
Martha Issová odešla ze seriálu kvůli svému těhotenství.
Ačkoliv je v civilním životě Sandra Pogodová bezdětná, měla s výchovou tří dětí zkušenosti. Kdysi totiž pracovala v Americe jako au pair v rodině, která měla tři kluky ve věku: 9, 11 a 13 let.
Seriál se až příliš podobal americkému sitcomu Rosseane natočeném v roce 1998. Podobají se jak fráze, jména někdy i kompletní epizody.
Průměrná sledovanost: necelý milion diváků

Policie Modrava (2011)
Prostředí: vesnické
Počet dílů: 15
Obvyklá délka jednoho dílu: 66 minut.
Hlavní tváře: Jaroslav Satoranský, Soňa Norisová, Filip Tomsa, Ladislav Mrkvička.
Zajímavosti: scénář ležel několik let v šuplíku a nebylo jisté, zda se seriál vůbec natočí. Režisér Soukup přišel s nápadem už v roce 2007 a v roce 2008 se natočil pilotní díl. Po dvou letech další práce na scénáři se autoři dozvěděli, že se seriál z finančních důvodů realizovat nebude. Až v roce 2012 se peníze sehnaly.
Herec Jan Pohan, představitel kriminalisty na penzi, který měl na Šumavě chatu, se premiéry nedočkal.  Zemřel čtrnáct dní před odvysíláním prvního dílu. Moc se na seriál těšil.
Kriminální seriál režisér Soukup před tím nikdy netočil, i když ho prý detektivky vždycky lákaly. Pouze tři díly jsou zpracovány podle skutečných událostí, ostatní jsou fikce.
Sledovanost: poslední díl vidělo 2, 3 milionů diváků.



Přečtěte si
ararat
8. 5. 2015 • 21:14

ona neviděla nic a nakonec viděla vše,ona se na nic nedívá a vše má zhlédnuto...to je jak v té pohádce,..oblečená neoblečná...učesaná neučesaná a to ještě nosí hadičku mezi nohama blbadóna

bella.
4. 5. 2015 • 00:26

Ze všech jsem viděla jen Comeback, ale jen náhodně puštěný , ne cíleně a jen asi 3 x a byla to sranda .

diodaa
3. 5. 2015 • 21:52

Zajímavé, že nikde nevidím velice oblíbený seriál Noha 22 No vím je tam mnoho pravdy, a proto se o něm nemluví, nereprízuje se, no prostě má ho Nova asi v trezoru. A jiným Tv. stanicím ho asi taky Nova nepůjčuje. Škoda. A ted pro ty co už by snad na děj zapoměli. Je tam mnoho pravdy o našem zdravotnictví. Sitcom Ivana Mládka, tentokrát z nemocničního pokoje. V něm pacienty z jejich poklidu nikdo a nic nevyvede. Ani lékaři, ani sestry, ani návštěvy, občas si zanadávají, občas se škrtí, občas zpívají českou hymnu. Všemu šéfuje Dr. Jevtušenko, kterému se říká Noha 22, protože dle svých slov během své kariéry uřízl 22 noh...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.