Čech pokořil Aljašku na kole! A porazil celý svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Čech pokořil Aljašku na kole! A porazil celý svět!

Jan Kopka se stal prvním Čechem, který pokořil Aljašku na kole.
Jan Kopka se stal prvním Čechem, který pokořil Aljašku na kole. (archiv Jana Kopky)

PRAHA - Extrémní cyklista Jan Kopka z Jablonce pod Nisou (43), který se v únoru vydal na 1770 km dlouhou trať napříč Aljaškou, byl v cíli první! K vítězství mu pomohlo speciální horské kolo české výroby.

Pomyslnou cílovou pásku protnul včera v noci ve 2.42 hod. středoevropského času. Cesta v sedle kola i mimo něj mu od odstartování u jezera Knik až do cíle ve městě Nome trvala 23 dnů, 2 hodiny a 42 minut. Stal se tak prvním Čechem, který tuto náročnou trať absolvoval. Za rekordním výkonem Carla Hutchingse z roku 2005 zaostal o jediný den.

Celou tu dobu musel překonávat překážky v podobě velmi nízkých teplot kolem minus 40 stupňů, silného větru až 70 km/h a nepříznivého terénu. Navíc utrpěl omrzliny prstů a nosu.

Zdoláním trasy závodu si Jan Kopka splnil především svůj velký sen. Poprvé se o to pokusil před čtyřmi lety, pro nepřízeň počasí však musel nakonec boj s přírodou vzdát. Letos měl konečně štěstí. „Na Aljašce je krásné, jak dokáže měnit lidi. Někteří přijedou s vidinou rekordu, ale nakonec jim nezbude, než před její sílou sklonit hlavu. Aljaška nedá nikomu nic zadarmo. Samotným vítězstvím je závod vůbec dokončit,“ líčí dojmy z trati cyklista.

21.3.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.