Profesor češtiny Josef Náhlovský o slovíčku VOLE: "Používali ho i Voskovec s Werichem!" A co vy? Vadí vám? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Profesor češtiny Josef Náhlovský o slovíčku VOLE: "Používali ho i Voskovec s Werichem!" A co vy? Vadí vám?

Fotografie
Fotografie (internal)

O tom, že bavič Josef Alois Náhlovský (65) je původní profesí učitel, ví skoro každý. O tom, že kromě dějepisu učil také češtinu, už se ale tak moc neví. On sám dnes říká, že stav našeho rodného jazyka je hrozný.

Náhlovský se obává, aby se z češtiny nestal mrtvý jazyk. Poukazuje na to, že řadu výrazů přebíráme z angličtiny a vzniká tak vlastně jakási čechoangličtina. Na některých školách dokonce vyžadují výuku pouze v angličtině.

Bývalý učitel také upozorňuje, že se dramaticky snižuje slovní zásoba mladých lidí. Četba knih je pro ně totiž nezajímavá. „Chybí jim pak slovní zásoba. Dokonce jsou slova, jimž už dnešní žáci nerozumí. Pýřit se či temný hvozd. Nevědí, co je hvozd. Nebo slovo bytelný,“ říká Náhlovský v rozhovoru pro Blesk.

Tam také připustil, že v minulosti sám používal slovíčko, které je už pomalu tradičním českým nešvarem. „Já jsem používal vole. Dokonce Voskovec s Werichem si říkali vole. To jediné přežívá, i když už to nemá nic společného s tím zvířetem,“ uzavírá bývalý profesor češtiny.

A co vy? Vadí vám slůvko vole v češtině?

Anketa

Co si myslíte o používání slovíčka "vole" v češtině?
Celkem 411 hlasujících



Přečtěte si
jenka
22. 3. 2015 • 06:16

Vadí mi v řeči daleko víc, s to zejména od herců. Rádi se vydávají za vysokoškoláky, ovšem mluví jako pouliční pražská zvířátka, "jak jim zobák narost". Vaření na Primě se rázem změní v něco nejedlého. Např. vosolit, trochu sole, sladkej ... Na Moravě lidi mluví spisovně, v úřadech by je ani nezaměstnali. Tolerování jsou jen negramotové. Jen co se naplaví do hlavního města, jsou pražštější než Pražáci.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.