10 nejobávanějších predátorů světa - Zákeřné bestie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

10 nejobávanějších predátorů světa - Zákeřné bestie

Ve světě zvířat je otázka života a smrti na denním pořádku. Vyhrává ten nejrychlejší, nejjedovatější, nejobratnější. Po miliony let byly tyto schopnosti při boji o území a potravu zdokonalovány.


Ve světě zvířat je otázka života a smrti na denním pořádku. Vyhrává ten nejrychlejší, nejjedovatější, nejobrat- nější. Po miliony let byly tyto schopnosti při boji o území a potravu zdokonalovány. Vybrali jsme ze zvířecí říše deset predátorů, kteří se v honbě za potravou před ničím nezastaví…


Piraně - Sežraly najednou i 300 lidí

Masožravé piraně útočí v hejnech a láká je pach krve. Ve vodě jsou schopny napadnout cokoliv živého, na velikosti kořisti nezáleží. Díky ostrým trojhranným zubům a silným čelistem dokáží během několika minut ohlodat svoji kořist na kost. Když v roce 1981 ztroskotala v brazilských vodách loď plná cestujících, sežralo hejno piraní tři sta pasažérů.

Štír - Zabíjí pět tisíc lidí ročně

Kliknutím zvětšeteŠtír má silnou zbraň – ocas, na jehož konci se nalézá bodec s jedovou žlázou. Menšího tvora si pouze přidrží makadly, dokud ho nesežere. Do větší kořisti pak vrazí svůj bodec a jedem ji usmrtí. Štíří jed může zabít i člověka. Ročně takto umírá pět tisíc lidí. Největší štír žije v západní Africe. Měří úctyhodných 29 centimetrů a nazývá se veleštír.

Šimpanzi - Bojují jako armáda

Kliknutím zvětšeteŠimpanz vypadá jako mírumilovné zvíře, ale pravda je jiná. Šimpanzí tlupy čítající přibližně dvacet členů totiž napadají své sousedy, aby zabraly jejich teritorium. Jejich válečné výpravy jsou vedeny přímo s vojenskou přesností. Členové tlupy si vyměňují informace a dokonce vysílají zvědy. Ve chvíli, kdy narazí na nepřítele, spustí ohlušující povyk. Zuřivě napadají své oběti, dokud je neutlučou k smrti.

Parejnok a paúhoř - Zabíjejí elektřinou

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteParejnok dorůstá velikosti od třiceti centimetrů do dvou metrů. Jeho elektrizující orgány se nacházejí v hlavní části těla a vydávají výboje o napětí až 220 voltů. Tato zvláštní ryba je užívá jak k obraně, tak i útoku. V případě paúhoře najdeme jeho útočný systém v ocase. Může dávat elektrické rány o napětí až 650 voltů!

Gepard - Kousne a nepovolí

Kliknutím zvětšeteGepard je lovec samotář, který pronásleduje svou kořist rychlostí až sto kilometrů za hodinu. Jeho mrštnost mu dovoluje podle libosti měnit směr běhu, a to i za vysoké rychlosti. Jakmile kořist dohoní, zatne jí zuby do krku. Tím ji znehybní a znemožní dál bojovat. Zvláštní uspořádání zubů mu dovoluje zároveň dýchat a přitom nepovolit smrtící sevření.

Vampýr nosatý - Saje krev spáčů

Kliknutím zvětšeteNetopýr s názvem vampýr nosatý se živí hlavně krví. Loví v noci, své oběti napadá ve spánku a zuby ostrými jako dýka jim způsobí malé ranky, kterými pak saje krev. Jeho kořistí se může stát kterýkoliv pták i savec. Jsou známy dokonce případy, kdy vampýr nosatý napadl ve spánku lidi.

Hadi - Jazyk jako radar

Kliknutím zvětšeteRůzní hadi útočí různě, ale všichni vyhledávají kořist pomocí tzv. Jacobsonova orgánu. Tento smyslový receptor přijímá a vyhodnocuje chemické stopy zachycené ve vzduchu, a to pomocí rozeklaného hadího jazyku. Proto hadi neustále vyplazují jazyk. Doslova totiž ochutnávají vzduch, aby zjistili, kde se nachází jejich možná kořist. Nejjedovatějším hadem je australský tajpan, který by svým jedem dokázal usmrtit čtvrt milionu myší.

Vlci - Dokonalí taktici

Kliknutím zvětšeteVlci loví ve smečkách. Svou kořist pronásledují po větru, útočí i na větší zvířata, než jsou oni. Svou kořist dokáže smečka vlků pronásledovat i desítky kilometrů, existují případy, kdy vlci štvali svou oběť i několik dnů. Vůdce smečky útočí na čenich oběti, ostatní na hrdlo a slabiny. Jakmile je kořist usmrcena, rozsápou jí vlci břicho a první sežerou vnitřnosti bohaté na proteiny a tuk.

Měkkýši čeledi Conidae - Krásní zabijáci

Kliknutím zvětšeteUlity tropických měkkýšů z čeledi Conidae vypadají nádherně. Ve skutečnosti jsou to ale schránky smrtelně jedovatých mořských živočichů vybavených jedním z nejprudších jedů světa. Jakmile tito měkkýši zaregistrují na mořském dně svoji kořist, okamžitě ji harpunují a vstříknou do ní rychle působící jed. U ryb nastává smrt okamžitě, útok by nemusel přežít ani člověk.


Autor: (in)
Foto: Profimedia.cz, archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.