Král kutilů a zahrádkářů Přemek Podlaha (†76): Namočili ho do vraždy a sebevraždy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Král kutilů a zahrádkářů Přemek Podlaha (†76): Namočili ho do vraždy a sebevraždy!

Přemek Podlaha se potýkal s celou řadou problémů a nařčení.
Přemek Podlaha se potýkal s celou řadou problémů a nařčení. (FTV Prima)

Žertovně ho provázel sousedovic Toníček, ale jinak neměl Přemek Podlaha (†76) vůbec veselý život. Jeho nejbližší kolegyně se upila k smrti a v domě, kde chtěl trávit nejhezčí chvíle života, se stala vražda. A o projekt, který ho pak v televizi tolik proslavil, musel bojovat 17 let!

1970: 17 let v šuplíku
Pořad Receptář byl fenomén, ale než došlo na jeho realizaci, Přemek ho měl téměř dvacet let v šuplíku. „Čekal jsem 17 let, než ten pořad schválili. Nikdo jiný se těmito nápady nezabýval a zájem o to stále stoupal. A pak si vedení televize začalo uvědomovat, že tato tématika má přece jen něco do sebe,“ prozradil loni Podlaha Benešovskému deníku.

1975: Deset stupňů ke zlaté
Oblíbenou televizní vědomostní soutěž moderoval Přemek Podlaha se slovenskou kolegyní Zuzanou Neubauerovou. Soutěžící dostávali květiny, které jim byly postupně v případě špatné odpovědi odebrány. Od té doby zdomácněl výraz „uspěl jsem bez ztráty kytičky“. Podlaha a Neubauerová si díky soutěži zahráli dokonce v seriálu Františka Filipa (83) Dnes v jednom domě, kde soutěžil Vladimír Menšík (†58) coby zaměstnanec pražských komunikací.


1988: Učil Feniče i Renče!
Patnáct let přednášel Podlaha na FAMU. Mezi jeho žáky patřili například Fero Fenič (63) a Filip Renč (49).  Sám Podlaha na tu dobu nevzpomínal ale vůbec s nadšením. Byl spíš trochu zhrzený. „Protekční studenty řemeslo nezajímalo, nejradši seděli v kavárně Slavia a dělali ze sebe umělce,“ podrobil chování budoucích režisérů kritice Podlaha. Na FAMU učil obor příprava televizního programu pro televizní technologii. Nejen pro studio, ale i přenosový vůz.

1992: Pletky s Bábou Tutovkou
Soutěž, kde létaly miliony, měla neuvěřitelnou sledovanost téměř čtyři miliony diváků. Byl to tahák, o jakém se současným tvůrcům může leda zdát. Vedle moderátora Podlahy se v něm objevovala i pověstná »Bába Tutovka« Valerie Kaplanová (†81). Podlaha byl ale úspěchem soutěže zaskočený. Tvrdil, že není hvězda, ale televizní dělník a po roce uvolnil své místo Petru Jančaříkovi (62), Michalu Peškovi (†53) a Janu Rosákovi (67). Tutovka skončila velkým skandálem kvůli podvodům.

1993: Dokonale vytěžený Receptář
Pro deník Práce přiznal, že Receptář moderoval, psal scénáře, založil časopis stejného jména, založil nakladatelství RENA, které vydávalo jeho knihy, založil Klub Receptáře, Nadaci Receptáře a veřejně vystupoval s estrádními programy Receptáře.  Časem přidal ještě telefonní linku Receptáře, která měla navíc poradní linku. Peníze se jen hrnuly. Vydělával na divácích, dělal si zadarmo reklamu na veřejnoprávní televizi.

1998: Mrtvý Ukrajinec na zahradě
Televizní Receptář Podlahovi brzy vydělal na pěkný pozemek a dům. Při stavbě ale bagrista nečekaně vyhrabal mrtvolu, která byla ukryta v zemi. Šlo s největší pravděpodobností o ukrajinského dělníka. Podlaha byl z nálezu hodně otrávený. Hlavně proto, že musel zastavit práce a taky začalo kolovat hodně vtipů. „ Inspektor Bouše z Hříšných lidí města pražského by věděl za hodinu, kdo toho Ukrajince zavraždil. Byl to naprosto jednoduchý případ,“ tvrdil Přemek.
1999: Zaprodal se reklamě
Když Podlaha propůjčil jako moderátor Receptáře svou tvář reklamě, snesla se na něj obří vlna kritiky. „Neporušil jsem zákon. Členové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání řekli, že jsem našel skulinku v zákoně. Není to pravda, já si vše nejdříve ověřil v Ústavu státu a práva, nechal si to dát písemně, a když mi to schválili, začal jsem pracovat pro firmu Mountfield. Ať někdo tvrdí, že jsem porušil etické normy, ale já říkám, že jsem naprosto naplnil skutkovou podstatu toho, co můžu a nemůžu,“ otiskl moderátorovu obhajobu Reflex.

2007: Smrt kolegyně
Pracovala v Receptáři a upila se k smrti. Právě Podlaha se prý zasloužil, aby byla Šárka Tomanová (†39) z pořadu vyhozena. „Ta barbína mi nebude kazit můj pořad,“ řekl o své kolegyni Aha!. Ta se s náhlým koncem na Primě nemohla vyrovnat a její život šel od deseti k pěti. Bývalá hvězda muzikálů se dokonce zhroutila a skončila v psychiatrické léčebně v Bohnicích. Veřejným tajemstvím byly i její problémy s alkoholem. Zemřela na celkové selhání organismu, ale spekulovalo se také o sebevraždě, jejíž stín by tak mohl padnout právě na Podlahu.

2012: Vydědil syna
Jediný syn Pavel (44) působil Podlahovi velké problémy. Napůjčoval si od táty spoustu peněz, částky šly do milionů. Peníze ale většinou prohrál v hazardu nebo utopil v neúspěšném podnikání. Přemkovi došla trpělivost. Podle Aha! nesnesl představu, že by Pavel po jeho smrti roztočil celé dědictví včetně vily v Ládví. Proto syna vydědil. Přitom mu předtím na konci 90. let daroval byt v pražském Braníku v ceně šesti milionů. Pavel ho prodal s velkou ztrátou.
2013: Byl na peníze
„Pan Podlaha je mimořádně slušný člověk, ale hodně na peníze. Říkal, že si schovává i balicí papír z vánočních dárků. Že mu přijde škoda ho vyhazovat,“ prozradila Aha! jedna pracovnice českobudějovického výstaviště, kde si Podlaha také často přivydělával. Prý měl dokonce fobii z chudoby. Proto si také možná Aha! stěžoval na malý honorář za moderování Receptáře prima nápadů.

2014: Houby z vlastního lesa
Podlaha byl od dětství vášnivým houbařem. Sám se označoval přímo za zarputilého houbaře, a ty sbíral dokonce i ve vlastním lese. „Mám pozemek s kouskem lesa a tam rostou houby. Pokud ovšem občas zaprší,“ pochlubil se v jednom z rozhovorů.

2014: Nešika na druhou
Přestože radil kutilům, sám přiznával, že on sám není manuálně příliš zručný. „Mám zetě, říkáme mu »zlatá ruka«, ten umí opravit skoro všechno,“ nechal se slyšet Podlaha, který měl doma navíc ještě jedny šikovné ruce tchána.

Každá koruna dobrá: Moderátor nevynechal jedinou příležitost, jak vydělat peníze:

– napsal čtyři knihy
– vydal CD s písničkami z receptáře
– čtyřikrát si zahrál v seriálech a ve filmu
– spolupracoval se serverem zlaterucicky.cz, kde formou satiry uváděl nejšílenější výmysly kutilů, jak zdokonalit auto.
– jezdil s manželkou Kateřinou Kalendovou po republice s pořadem Receptář naruby



Autor:  hoh,zej

Přečtěte si
mandat
1. 1. 2015 • 11:48

Proc nepisete o tom,jak oskubala jeho rodinu jehod ruha zena? Navic kuka vystvala, on zase tak spatny nebyl. Ted bude vyhlasovat, ze neni zadne deictvi. Vse ma na sve jmeno, pritom temer nemakala.

imperatorcaligula
31. 12. 2014 • 10:15

Klasika. Po vlně nekrologů a falešně plačtivých článků o tom, jak velká osobnost nás opustila, přichází vlna špíny, pomluv a splašků.

prasulka
31. 12. 2014 • 00:44

prasulka
31. 12. 2014 • 00:44

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.