Pumpaři od Zlaté podkovy: Bartoška měl ve smlouvě, že může kouřit na benzínce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pumpaři od Zlaté podkovy: Bartoška měl ve smlouvě, že může kouřit na benzínce

Fotografie
Fotografie (internal)

Kriminální komedie Pumpaři od Zlaté podkovy, kterou jste mohli včera vidět na obrazovkách, byla natočena podle skutečného případu rozkrádání u benzinového čerpadla. Tehdy se jednalo o velice aktuální téma. Však i někteří herci, kteří si ve filmu zahráli, s tím měli své zkušenosti…

Povzbudivé dopisy

Nejhůře během natáčení bylo asi Gábině Osvaldové (61), která ztvárnila úřednici OPBH. „Ten námět filmu se týkal přesně toho, za co se zrovna seděl můj bratranec,“ šokovala po letech Osvaldová. „Takže jsem točila »pumpaře« a svému bratranci do lochu posílala povzbudivé dopisy, aby vydržel,“ dodala se svým typicky cynickým humorem. Snad i kvůli tomu viděla celý film jen jednou. „Tohle šméčko tehdy frčelo. Bratranec byl ale jinak velice slušný člověk,“ zastala se nakonec svého příbuzného.

Bartoška jako Belmondo

Naopak Jiřímu Bartoškovi (67) šli filmaři na ruku a snesli by mu modré z nebe, jen aby roli přijal. „Dal jsem si do smlouvy, že i na bezince budu moci kouřit, což mi nakonec povolili,“ zavzpomínal s úsměvem herec, známý coby vášnivý kuřák. „Točilo se to v lednu a únoru a zima byla opravdu hodně mrazivá. Tehdy neexistovalo, aby hadice a čerpací pistole zůstala v nádrži při tankování díky pojistce držet sama, tak jsme ji museli mít v ruce pořád a častokrát se stalo, že mi ruka k tomu přimrzla,“ přidal další zážitek Bartoška, který si připadal skoro jako Belmondo. Jednak byl tehdy idolem (a je jím dodnes) a hlavně vzal práci kaskadérům. „V těch automobilových honičkách jsem řídil skutečně já sám. Neměl jsem za sebe dubléra,“ doplnil pyšně.



Krampol perlil

Nakonec došlo i na veselé okamžiky. „Díky výborné a skvělé produkční, která všechno zařídila tak, abychom byli v pohodě a nemuseli se o nic starat, byla na place sranda, o kterou se nejvíce staral Jirka Krampol (76). Do scénáře vymýšlel i svoje vlastní nápady, například věta: »Janinka má spotřebu jako tryskáč…«, to tam prsknul během natáčení a mi všichni lehli smíchy,“ zavzpomínal Miroslav Moravec (†70).

Další Krampolovou proslulou hláškou, která zlidověla byla: »karate je svinstvo«, kterou pronesl ve scéně, kdy lakomému taxikáři kolenem promáčkl kapotu.  „Hned za pumpou byl takovej příjemnej hotýlek, takže když jsme měli pauzu, vždycky jsme tam utekli. Sešla se tam skvělá parta,“ dodal Moravec.

A pozor, přestože detektivka nevykreslila pumpaře příliš růžově, lidé od fochu je neodsoudili. „Pumpaři nás měli rádi. Když jsem přijel tankovat, chovali se strašně mile, nic nám nevyčítali, spíše to brali po té veselé stránce,“ uzavřel herec.

Přečtěte si
pmaly
26. 10. 2014 • 17:30

A gramatikou to potvrdil cituji: a mi všichni lehli smíchy

mekanik
26. 10. 2014 • 14:22

jen negramot může napsat že Krampol promáčkl kolenem na taxíku kapotu.byly to zadní dveře

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.