Migréna - Svatava Hernandezová: Hlava mi skoro uletěla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Migréna - Svatava Hernandezová: Hlava mi skoro uletěla!

Paní Svatava trpěla nesnesitelnou migrénou desítky let.
Paní Svatava trpěla nesnesitelnou migrénou desítky let. (Aha! – Alexandra Vetkovská)

Migréna! Postihuje 15 až 20 procent žen a rozhodně není, jak se kdysi říkávalo, nemocí zhýčkaných slečinek, které nevědí, co se sebou. Trápí totiž i zhruba 6 procent mužů. A není jen prostou bolestí hlavy, její záchvat zasahuje celý organismus. Nezabíjí, ale dokáže člověku pořádně zatřást se životem.

Svatava Hernandezová pochází z rodiny zatížené migrénami. Trpěl jimi její otec i tety. Ani Svatava jim neunikla. „Když jsem byla malá, vždy jsem se divila, proč má táta ovázanou hlavu, nemluví, mlčí a nic s ním není,“ vzpomíná.

Co se s ním děje, pochopila, když jí bylo asi 20 let. Tehdy udeřila migréna poprvé i na ni. „Bylo to ukrutné. Nemohla jsem ani promluvit. Hlava mi skoro uletěla.  Přála jsem si být hluboko někde pod zemí, kam nedolehne jediný zvuk, kde je tma a kde je studeno,“ líčí atak migrény Svatava.

Záchvat postihoval vždy jen polovinu hlavy. Tlačil za očima, zpomaloval reakce. „Párkrát jsem málem vlezla pod auto, protože jsem si ho nevšimla,“ dodává. Bolest se vždy stupňovala a vyvrcholila těžkým zvracením. „Pak se dostavilo totální vyčerpání, podařilo se mi usnout a záchvat odezněl,“ vypráví Svatava.

Migréna jí dělala ze života peklo. Záchvat obvykle trval 12 i více hodin a v mládí ho mívala i dvakrát týdně. Sotva se z jednoho oklepala, přišel druhý.

Spouštěčem byla i čokoláda

Pátrala po příčinách a vysledovala, že většinou se migréna ozvala se změnou hormonální hladiny, obvykle před menstruací, nebo při změně počasí, tedy tlaku. „Během záchvatu jsem nebyla schopna ničeho, šíleně mi vadily i pachy,“ dodává. Dalším spouštěčem byla čokoláda či ovarové koleno.

Zpočátku migrény řešila léky proti bolesti. „Každý lékař mi dal jen valetol nebo ibuprofen. Znamenalo to dojít tak jako tak do práce. Nikdo migrénu neuznával jako nemoc,“ vzpomíná Svatava. Pak jí začalo být z medikamentů špatně, a tak hledala jiné východisko. „Například na začátku záchvatu výborně zabral obyčejný acylpyrin a čtvrt litru oslazeného silného černého čaje,“ popisuje svůj recept.

Pomohl porod

Migrénové utrpení trvalo až do Svataviných 33 let, kdy porodila první dítě. „Od té doby jsem záchvaty měla jen jednou za dva měsíce. To už byla nádhera,“ dodává.

Konec hrůz jí přineslo v 52 letech odstranění ženských orgánů. Teď mívá tak jednou za rok lehký záchvat.  „Je to jen malá připomínka toho, co mě týralo celý život,“ říká.

Co je migréna?

Migréna je záchvatovité onemocnění mozku nejasného původu.

90 % migreniků má svůj první záchvatdo dvaceti let věku.

Kolem 50 let zejména u žen výskyt migrény klesá.

Mezi záchvaty se postižený cítí zcela zdráv.

Nejobvyklejší frekvence záchvatůje 1 až 2krát do měsíce.  

Bolest hlavy při migréně je obvykle střední až velmi silná,            intenzivní, krutá.

Jak si pomoci?

Spěte dostatečně, ale pozor na nadbytečný spánek. Ideální je, pokud můžete uléhat i vstávat přibližně ve stejnou dobu.

Relaxujte a snažte se nepodléhat stresům.

Věnujte se pravidelnému pohybu na čerstvém vzduchu.

Nezapomínejte i na protahovací a posilovací cviky, abyste správně drželi tělo.

Nevysedávejte dlouho u obrazovek, ať už počítačových, či televizních.

Dbejte na dostatečný příjem tekutin, nikoliv alkoholických.

Pokud častěji užíváte léky proti bolesti, pište si, kolik jich spotřebujete za měsíc, a poraďte se s praktickým lékařem nebo neurologem.

Když už začne hlava bolet, zkuste výjimečně cocacolu, oslazený silný černý čaj nebo čaj maté.

Jsteli ve stresu, dejte si meduňku s medem nebo tabletu hořčíku rozpuštěnou ve sklenici vody.

MUDr. Věnceslava Svobodová: Léky proti bolesti? Mohou i uškodit!

Spouštěče migrény mohou být různé, např. stres, nepravidelný životní styl. Možná proto jimi častěji trpí ženy než muži. Příčin ale může být mnohem více.

„Roli může hrát i dlouhé sezení u počítače nebo u televize, nedostatek pohybu, čerstvého vzduchu. Záchvat se může spustit také od krční páteře atd.,“ říká neuroložka MUDr. Věnceslava Svobodová. Když se člověk trpící migrénami ráno probudí a necítí se ve své kůži, radí vypít ve sklenici vody rozpuštěný šumivý hořčík.

Naopak varuje před přílišným užíváním léků proti bolesti. „Může se paradoxně vyvinout bolest hlavy z nadužívání léků proti bolesti. Pak je velký problém odnaučit pacienta analgetikům. Vzniká začarovaný kruh, ze kterého se dostává velmi obtížně,“ dodává lékařka. Ideální podle ní je se z migrény vyspat.

Také právě procházíte nebo jste prošli náročnou léčbou? A chcete se s ostatními čtenáři podělit o své zkušenosti? Nebo přispět radou? Pište na adresu: Deník Aha!, Komunardů 1584/42, 170 00 Praha 7nebo e-mailem na: aha@ahaonline.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.