Hledáme školku: 8 rad jak vybojovat místo pro vaše děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Hledáme školku: 8 rad jak vybojovat místo pro vaše děti!

U zápisu učitelka zjistí základní dovednosti dítěte.
U zápisu učitelka zjistí základní dovednosti dítěte. (Profimedia.cz)

Po celé zemi se rozjíždějí zápisy dětí do mateřských školek. Pro rodiče tak nastává období stresu. Nemají vůbec žádnou záruku, že právě jejich potomek bude přijat. Školek je málo, mnohé byly v minulých letech zavřené, dětí ale přibývá. Nastupuje totiž nejsilnější ročník za posledních dvacet let! Na co se při zápisech do státních školek připravit? Přečtěte si rady deníku Aha! a podělte se se čtenáři o vaše zkušenosti.

Jak a kdy děti do státní školky zapsat?

Veškeré termíny se dozvíte na internetových stránkách školek, obvykle se vypisují na druhou půli dubna. Většinou mateřinky přijímají děti od 3 do 6 let, výjimečně může být dítě mladší.

Co musí dítě u zápisu umět?

Mělo by již samostatně chodit, umět držet lžíci a používat ji k jídlu, pít z hrníčku nebo sklenice, samostatně používat WC (ne nočník!), umývat se, nenosit pleny, umět smrkat, nepoužívat dudlík, snažit se samo oblékat a nazouvat obuv.

Kdo musí s dítětem k zápisu?

Rozhodně rodiče. Dítě si většinou popovídá s paní učitelkou, nebo jí poví říkadlo. K zápisu musíte jít i s předškolákem, u kterého budete žádat o odklad školní docházky. Důležité je mít s sebou potvrzení o zaměstnání či kopii živnostenského listu.

Je třeba zdravotní potvrzení?

Mateřská škola může přijmout pouze dítě, které se podrobilo pravidelným očkováním. Opět je nutné potvrzení.

Jsou některé děti upřednostňovány?

Přednostně se přijímají děti v posledním roce před zahájením školní docházky. Rozhoduje i to, zda má rodina v obvodu školky bydliště (často je to podmínka). V potaz se bere i to, zda maminka dítěte je ještě na mateřské dovolené s mladším dítětem apod.

Mohou rodiče dítě na školku připravit?

Existují tzv. předadaptační programy, jejich součástí jsou ranní výchovné činnosti, pobyt na zahradě, kterých se účastní rodiče i s dětmi.

Kolik státní školka stojí a jaká je provozní doba?

Děti v posledním ročníku (tedy před nástupem do základní školy) nic neplatí. Jinak školné většinou dělá 500 až 600 Kč, může být ale i vyšší. K němu se váže i stravné, které se může pohybovat od 800 do 900 Kč za měsíc. Školky mají většinou otevřeno od 6 do 16 hodin.

Co když se dítě do školky nedostane?

Na státní školku žádný nárok není. Pokud tedy dítě není přijato, zbývají rodičům babičky, existují také paní na hlídání a samozřejmě soukromé školky.

Jaké jsou vaše zkušenosti s hledáním školky? Podělte se o váš názor!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.