S čím sekt servírovat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

S čím sekt servírovat?

Jahoda a sekt k sobě jednoznačně patří.
Jahoda a sekt k sobě jednoznačně patří. (Profimedia.cz)

Šumivé víno neodmyslitelně patří k silvestrovským oslavám. S čím ho ale podávat? Jaké jídlo vhodně doplní? A jak k němu servírovat populární jahodu? Poradí vám další díl seriálu Aha!.

Tohle se k sektu hodí

● Šumivé víno se jako jediné výborně hodí k jakékoliv oslavě, ať už jako aperitiv na začátek, nebo k dezertu na závěr. Pít jej tak můžete s mírou celý večer, nebo si jen o půlnoci připít.

● Jako aperitiv je však dobré zvolit suchý sekt (brut), po něm vám příjemně vytráví. Hodí se následně k polévce, k hlavnímu jídlu, ke zvěřině, ideální je s kaviárem nebo vajíčkovými pomazánkami.

● Sladkému sektu (doux) se raději vyhněte, zbytečně totiž vezme chuť na další jídlo.

● Polosuchý (demi sec) se zase hodí ke sladkým i ovocným dezertům. Výborný je s jahodami.

Jahoda vše doplní

Populární jahoda k sektu jednoznačně patří. Podívejte se, jak si ji nejlépe vychutnáte...

● Jahoda musí být očištěná a hlavně dokonale zralá.

● Zavěšuje se lehce naříznutá buď na sklenku sektu, na míchátko, nebo se podává na malé misce jako chuťovka.

● Při konzumaci dodržte následující postup:1. Napijte se sektu.2. Snězte jahodu a hned se znovu napijte.3. Nasajte vzduch tak, aby se vám víno v ústech rozšumělo. Tu chuť si užijete!

● Složitější a zároveň méně vzhledný je další možný postup – je možné jahodu v sektu rozmačkat. Tím se do nápoje uvolní jahodová chuť a aroma.

Tip Aha!

Ideální je kombinovat jahodu zejména s polosuchým sektem (demi sec). Pokud jste koupili suchý sekt (brut či sec), je lepší sejmout jahodu ze sklenky, lehce navlhčit v sektu a ponořit ji do cukru.

Přečtěte si
paralenka
29. 12. 2011 • 14:03

v němž už jakási jahodová dužina je? Dostala jsem ho jako dar, ale na pohled se mi ani trochu nelíbí. navíc mám obavy, aby jahodová hmota při otevírání nelétala po stropě!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.