To nejlepší z Prostřeno: Mocca dort a další speciality Markéty Černé!
Vítězkou pořadu Prostřeno! ze Zlínského kraje se stala Markéta Černá. Její menu není složité na přípravu, ale je velmi chutné. Lehký těstovinový salát, který paní Markéta připravila jako předkrm, může být i lehkou večeří, šťavnatá kotleta s bramborami je super hlavní chod a mocca dort osvěžujícím dezertem. Vyzkoušejte tyto recepty!
Mocca dort
POTŘEBUJETE:
- 1 balíček dětských piškotů
- 100 ml silné instantní kávy
- 1 lžíci rumu
- strouhanou čokoládu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- 300 g lučiny
- 4 lžíce moučkového cukru
Piškoty namáčíme do kávy a klademe je vedle sebe do dortové formy. Smetanu ke šlehání se ztužovačem vyšleháme na šlehačku, do lučiny vmícháme cukr a rum a hotovou šlehačku. Vymícháme krém, polovinu ho rozetřeme na piškoty, pak postup zopakujeme. Na povrch dortu nasypeme strouhanou čokoládu. Před podáváním ozdobíme šlehačkou.
Lehký těstovinový salát
POTŘEBUJETE:
- ½ balení těstovin (penne, vrtule...)
- 1 červenou papriku
- 200 g šunkového salámu
- 1 okurku
- 1 balení cherry rajčat
- 1 konzervu sterilované kukuřice
- 1 konzervu sterilované mrkve
- 3 majonézy light
- 1 bílý jogurt
- sůl
- vegetu
- mletou papriku
- 1 lžíci hořčice
Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus (dle návodu). Čerstvou zeleninu a salám nakrájíme nadrobno, sterilovanou zeleninu necháme okapat. Vše smícháme s těstovinami a přidáme jogurt, majonézu, koření, sůl a hořčici. Ještě důkladně promícháme a necháme alespoň hodinu uležet v chladničce.
Kotleta se sedláckými bramborami
POTŘEBUJETE:
- 5 kotlet
- kmín
- slunečnicový olej
- sůl
- mletou sladkou papriku
- mletý pepř
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- oregano
- bazalku
- 1 smetanu na vaření
- 600 g brambor
- česnek (množství dle chuti)
- 100 g anglické slaniny
- 1 cibuli
Kotlety lehce naklepeme a naložíme do marinády, kterou připravíme z oleje, rajčatového protlaku, oregana, bazalky, soli, pepře a prolisovaného česneku. Necháme alespoň 24 hodin uležet. Pak rozložíme maso na větší plech, k němu rozložíme brambory ve slupce nakrájené na kolečka, která osolíme, posypeme paprikou a pokmínujeme.
Pečeme 45 až 60 minut při 160 až 180 ºC. Asi 20 minut před vytažením z trouby zalijeme maso a brambory smetanou a dopečeme. Zvlášť na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, touto směsí brambory posypeme.
Recepty a foto z knihy Prostřeno! od Aše po Jablunkov 2