Jak se hubne v Česku: Mohou za obezitu geny? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Jak se hubne v Česku: Mohou za obezitu geny?

Spíše než genetika může často za obezitu nevhodná strava.
Spíše než genetika může často za obezitu nevhodná strava. (Profimedia.cz)

Chystáte se zhubnout, ale nevíte jak na to? Spolehlivě vám pomůže nová kniha »Jak se hubne v Čechách«, v níž na nejčastější dotazy odpovídá specialista na výživu Petr Havlíček, trenérka Zuzka Bičíková a koučka Lenka Černá.

Může zhubnout opravdu každý?

Ano i ne. Určitý podíl tukové tkáně dokáže shodit opravdu každý, ale ne každý se dokáže dostat na váhu, kterou si vysní. Mnoho lidí si myslí, že nemůže zhubnout, protože má tloušťku v genech. Tloušťka v genech znamená, že tlustý být můžu, ale nemusím. Zásadní věcí je uvědomit si to a zavést preventivní opatření, aby se tyto geny neprojevily. Stojí mě to o trochu práce víc než člověka, který má geneticky štíhlou postavu, nicméně pozitivem na tom je, že tloušťka v genech mě motivuje k tomu žít zdravě. Nevýhodou geneticky štíhlé postavy je naopak to, že mě primárně nemotivuje, což se mi časem může vymstít.

Jak je to s obezitou typu hruška?

Většina tuku je lokalizována od pasu dolů, nejvíce tuku je tedy v oblasti hýždí a stehen. Tato obezita není zdravotně tak riziková jako obezita typu jablko, nicméně i s ní jsou spojeny jisté zdravotní komplikace. Při velkém ukládání tuku v dolní polovině těla dochází k nadměrnému zatěžování pohybového aparátu, artróze, poruchám lymfatického oběhu. Tento typ je rozšířený spíše mezi ženami, u mužů se s ním setkáváme zřídka.

Proč se mužům hubnelépe a rychleji?

Muži mají větší podíl svalové hmoty, méně estrogenu a více testosteronu, a to jsou všechno trumfy, které hubnutí usnadňují. Také fyziologicky má muž menší podíl tuku než žena. U ženy procento tuku spolu s věkem přirozeně stoupá. U muže není důvod, aby narůstal podíl tukové tkáně. Proto by měl mít stále stejný podíl tuku a nelze se vymlouvat ani na věk ani stáří.

Proč není dobré dětiuplácet sladkostmi?

Pokud děti dostávají sladké hned od raného věku, snadno si zvyknou na výraznější syntetické chutě a začnou odmítat kvalitní, přirozené, ale někdy chuťově ne tak výrazné jídlo. Od dětství si začnou vytvářet naprosto nevhodné chuťové návyky, které pak vedou k obezitě.  Dítě se neuplácí, dítě poslouchá. Navyknout dítě na to, že něco dělá jen za úplatu, může do budoucna znamenat, že vychováváme malé vyděrače. Dítě odměňujte hlavně pochvalou. Pokud už sladkou odměnu, pak jen kvalitní sladkosti z medu, ořechů, ovoce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.