Kvalifikace Česko – Litva: Co navaříte, šéfe? Zdeňka Pohlreicha dnes střídá Michal Bílek, to on je zodpovědný za kulinářský vkus národa...
Jak jen tohle umíchat, ukuchtit, jak vyladit ideální menu? Pozor, dnes vaří šéfkuchař Michal Bílek! Pro celý fotbalový národ... V éře kulinářských reality show jde s kůží na trh víc než Pohlreich s Babicou dohromady. Jde o nadsázku, pochopitelně. Kvalifi kační prolog s Litvou v Olomouci (dnes 20.15, ČT4) by měl být jasnou záležitostí českých fotbalistů. Jenže nestačí jen zasytit, jde rovněž o to, aby byla krmě nápaditá, lahodná, i třeba trochu pikantní.
Český fanoušek chce zase mlsat, touží být hýčkán. Po letech šlichty nevábné chuti má právo na to být gurmán. A tak se šéf Bílek musí snažit.
Jako Pohlreich preferuje tradiční recepty založené na čerstvých surovinách, bude i reprezentační kouč vycházet z nejvyšší české kvality. „Máme to nejlepší, co je k dispozici. Tohle jsou hráči, jimž věříme,“ slibuje Bílek, že bude vařit samé delikatesy.
Základem receptu je jednoznačně Rosický, Čech, Baroš či Hübschman. Páteř týmu. A s tím už se dá vyčarovat dobrota, že si všichni rádi přidají. „Po podzimu bychom měli mít devět bodů,“ plánují hráči. To je ideální konstelace do dalších bojů. Až na jaře se totiž Češi utkají se Španěly.
Ale jsou tu i další ingredience. Takový Bednář, Necid či Fenin, to je lepší než chilli paprička. Dále jemně kořenit Plašilem nebo Štajnerem a osolit to pořádně soupeři Polákem, Kadlecem či Hubníkem. Bílek má dobře vybavenou kuchyň.
Musí to být lahůdka. Jinak náročný grumán po hodině hry přepíná. Než trávit případný blivajs na ČT4, to si raději dá něco ostřejšího na Primě, kde skutečný Pohlreich rozjíždí svoji novou show Na nože!
LITVA. Jen lehký předkrm. Teď to chce probudit chuťové buňky. Předkrm má být rychle připraven, což znamená rychle vyřídit i Litvu.
SKOTSKO. Polévka. Hustá a pořádně vydatná. Co poctivý slepičí kaldoun? Polévka je přece grunt a na Skoty bude potřeba hodně síly.
LICHTENŠTEJNSKO. Jéje, zapomněli jsme na aperitiv. Dáme si ho dodatečně. Tenhle soupeř zabere asi tolik času, jako když srknete suché martini a spolknete olivku.
ŠPANĚLSKO. Áááá, máme tu hlavní chod. Tady by to chtělo českou klasiku. Svíčková se šesti. Nebo vepřová s knedlíkem a se zelím. Španěly to uzemní a čeští Pepíci si ještě dají nášup. Nemusí to být moc ostré, hlavně aby bylo jídlo těžké, špatně stravitelné.
Koláž Aha! – Vilém Mikyška