Cuketa v hlavní roli: Vykouzlete si zdravou letní večeři
Cuketa obecná pochází z Mexika a Střední Ameriky, kde se pěstuje už přes sedm tisíc let! Tahle plodina je ideální na letní grilování i do kuchyně, kde z ní během chvilky vykouzlíte levnou a chutnou večeři pro celou rodinu a hlavně: použít ji můžete na milion způsobů.
Ideální na hubnutí
Chcete shodit nějaké to kilo do plavek? Pak si dejte každý den na talíř cuketu. Z devadesáti procent ji totiž tvoří voda a ve 100 gramech se skrývá jen 19 kalorií!
Je zdraví prospěšná
Cuketa je zdrojem vlákniny, vitaminů skupiny B, kyseliny listové, sacharidů i minerálních látek. Má blahodárný vliv na vylučování odpadních látek z těla, odstraňuje zácpu, zajišťuje přísun bílkovin a posiluje funkci sliznice střev.
Žlutá cuketa
Má světlejší dužinu a krásně žlutou slupku, proto je škoda ji loupat. Hodí se hlavně do salátů, slaných koláčů, lasagní nebo do leča. Výborná je z ní i letní cuketová polévka.
Zelená cuketa
Nejlepší jsou plody v délce 20 až 25 cm, které jsou jemné a bez semínek. Úžasně chutnají hlavně na grilu, když je nakrájíte na kolečka a zakapete olivovým olejem. Pochutnáte si ale i na cuketových placičkách nebo karbanátkách. Strouhanou cuketu můžete použít i při pečení sladkých koláčů a buchet! Kulaté cukety si zase svým tvarem přímo říkají o to, abyste je naplnili nádivkou dle chuti.
Proč se jim říká taky cukíny?
Oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zuchinne (čti cukyny).