Cuketa v hlavní roli: Vykouzlete si zdravou letní večeři | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Cuketa v hlavní roli: Vykouzlete si zdravou letní večeři

Pro horké letní dny je optimální lehká zeleninová večeře.
Pro horké letní dny je optimální lehká zeleninová večeře. (Foto Profimedia.cz)

Cuketa obecná pochází z Mexika a Střední Ameriky, kde se pěstuje už přes sedm tisíc let! Tahle plodina je ideální na letní grilování i do kuchyně, kde z ní během chvilky vykouzlíte levnou a chutnou večeři pro celou rodinu a hlavně: použít ji můžete na milion způsobů.

Ideální na hubnutí
Chcete shodit nějaké to kilo do plavek? Pak si dejte každý den na talíř cuketu. Z devadesáti procent ji totiž tvoří voda a ve 100 gramech se skrývá jen 19 kalorií!

Je zdraví prospěšná
Cuketa je zdrojem vlákniny, vitaminů skupiny B, kyseliny listové, sacharidů i minerálních látek. Má blahodárný vliv na vylučování odpadních látek z těla, odstraňuje zácpu, zajišťuje přísun bílkovin a posiluje funkci sliznice střev.

Žlutá cuketa
Má světlejší dužinu a krásně žlutou slupku, proto je škoda ji loupat. Hodí se hlavně do salátů, slaných koláčů, lasagní nebo do leča. Výborná je z ní i letní cuketová polévka.  

Zelená cuketa
Nejlepší jsou plody v délce 20 až 25 cm, které jsou jemné a bez semínek. Úžasně chutnají hlavně na grilu, když je nakrájíte na kolečka a zakapete olivovým olejem. Pochutnáte si ale i na cuketových placičkách nebo karbanátkách.  Strouhanou cuketu můžete použít i při pečení sladkých koláčů a buchet! Kulaté cukety si  zase svým tvarem přímo říkají o to, abyste je naplnili nádivkou dle chuti.

Proč se jim říká taky cukíny?
Oba názvy mají původ v italském výrazu pro tykev: zucca. V Itálii se většinou používá ženská zdrobnělina slova v množném čísle, zuchinne (čti cukyny).

Autor:  efr

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.