Sladké dobroty: Koňakové řezy podle Ivany Bartuškové
Máme chuť si trochu »zahřešit«? Vytáhněte plechy, formy, pekáčky a pustťe se do sladkého vaření! Koláče, pletýnky nebo koblihy potěší nejen vás, ale i všechny okolo!
Koňakové řezy podle Ivany Bartuškové
Potřebujete
5 vajec • 5 lžic krupicového cukru • 3 lžíce oleje • 5 lžic polohrubé mouky • 1 prášek do pečiva • 3 lžíce kakaa
Na koňakový krém:
2 hrníčky mléka • 2 balíčky pudinkového prášku • trochu cukru • 200 ml vaječného koňaku • 1 máslo
Na šlehačkový krém:
1 smetanu ke šlehání • 1 balíček ztužovače šlehačky • 1 zakysanou smetanu • moučkový cukr • kousek čokolády
Postup:
Žloutky ušleháme s cukrem a 1 lžící horké vody do pěny, přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme. Po vychladnutí potřeme koňakovým krémem – z mléka, pudinku a cukru uvaříme hustý pudink. Do prochladlého zašleháme vaječný koňak, změklé máslo a vyšleháme na hladký krém. Povrch potřeme šlehačkovým krémem, posypeme strouhanou čokoládou a dáme vychladit.