PROSTŘENO: Hanácké koláče podle Jana Bárka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

PROSTŘENO: Hanácké koláče podle Jana Bárka

Jan Bárek
Jan Bárek (FTV Prima)

Hostitel sice chvíli nestíhá a občas je chaotický, ale je to pohodář a drobné chybičky mu všichni rádi odpustí. Jí se venku a zlatým hřebem večeře jsou hanácké koláče, podávané s kávou. Kloužou do krku jedna radost.

Hanácké koláče podle Jana Bárka

Potřebujete:

• 250 g polohrubé mouky • 250 g hladké mouky • 250 ml mléka • 1 kostka droždí • 2-3 polévkové lžíce cukru krupice • 1 vanilkový cukr • 1 vejce a 1 žloutek • 2 polévkové lžíce oleje • 1 lžíce rozpuštěného sádla • špetka soli, • citronová kůra z 1 citronu • 1 kelímek švestkových povidel

Na náplň:

1 tvaroh • 3 polévkové lžíce cukru krupice • 1 vanilkový cukr • 1 žloutek • 100 g rozinek • 1 polévková lžíce vanilkového pudinku

Na drobenku:

100 g másla • mletý cukr podle potřeby • polohrubá mouka podle potřeby

Hanácké koláče podle Jana Bárka
Postup:

Mléko s cukrem ohřejeme, přidáme droždí, necháme vzejít kvásek.

Do misky dáme namíchanou mouku, sůl, vejce, žloutek, citronovou kůru, přidáme kvásek, olej a sádlo. Vyhněteme hustší těsto, necháme vykynout.

Mezitím si připravíme náplň a drobenku.

Z vykynutého těsta „vyházíme“ lžící asi 13 koláčů, těsto roztáhneme, dáme náplň a zaděláme. Koláče dáme na vymazaný plech, trochu je přimáčkneme, potřeme lžičkou povidel. Celý koláč pomažeme rozmíchaným žloutkem, posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních asi 20 až 30 minut. Vychladlé koláče můžeme pocukrovat.

Autor:  mpa

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.