Drinky, které neopijí! Dejte si klidně do nosu ;-) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Drinky, které neopijí! Dejte si klidně do nosu ;-)

Klidně si dejte do nosu!
Klidně si dejte do nosu! (Foto scom, Samson, a-freewine.cz, ara)

Rádi byste zašli s kolegy na pivo, jenže musíte řídit auto? A co oslava, na které jsou bublinky téměř povinností, jenže vy nechcete skončit s bolehlavem? Na všechno výrobci myslí, a vy si tak můžete dopřát pivo, víno či šampus bez alkoholu. A navíc si neodrovnáte svoje zdraví. Podle nejnovějších studií totiž ženám neškodí  jen 10 g alkoholu denně, což odpovídá 0,12 l vína. Muži pak denně mohou 20 g, tedy asi půl litru  piva.

Víno není mošt
Dealkoholizovaná vína nejsou nějaké limonády pro děti, jedná se o opravdová červená, bílá a růžová vína, nikoli mošty. Vyrábí se tradiční metodou fermentace používanou po staletí, jen díky vakuové extrakci ztratí alkohol. Jejich kvalita, vůně, chuť i všechny zdraví prospěšné látky se ale zachovávají. Víno, ať už alko nebo nealko, je v rozumné míře zdravé hlavně pro polyfenoly, které mají antioxidační účinky, působí protizánětlivě a chrání srdce a cévy. Dealkoholizovaná vína navíc obsahují minimum kalorií, takže jsou ideální pro ženy, které si hlídají figuru.
Obsah alkoholu: 0,5 %
Cena: od 99 Kč (0,7 l)

S pivem za volant
První světlé nealkoholické pivo si mohli dát šoféři v tehdejším Československu v 70. letech. Název Pito, který nové pivo získalo, vznikl jednoduše spojením první a poslední slabiky slov pivo a auto. Proces kvašení se přeruší už v rané fázi, takže při něm vzniká jen zanedbatelné množství alkoholu. Takovému postupu se říká metoda řízeného kvašení, dodnes se tak vyrábí většina běžných nealkoholických piv v Česku včetně Pita. Vzhledem se neliší od normálních světlých nebo tmavých piv, většinou má charakteristickou chmelově hořkou chuť  s nepatrně  silnější sladkostí. Platí, že pivo bez alkoholu má výrazně nižší kalorickou hodnotu, takže se hodí i při dietě.
Obsah alkoholu: 0,5 %
Cena: od 12 Kč (0,5 l)


Bublinky bez kocoviny
Při oslavách je ocení hlavně abstinenti, ale i nastávající maminky nebo sportovci. Přece jenom přiťuknutí s nealko sektem vypadá elegatněji než se skleničkou pomerančového džusu. S klasickými dětskými špunty ale nemá nealkoholický šampus nic společného. Nejznámější je Bohemia sekt, který  se vyrábí jemným odalkoholizováním vybraných vín, má zlatavou barvu a příjemnou, svěží květnatou vůni. Seženete ho ve větších supermarketech.
Obsah alkoholu: 0 %
Cena: cca 113 Kč (0,7 l)



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.