Rady Petra Havlíčka: Tip na správnou svačinku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rady Petra Havlíčka: Tip na správnou svačinku

Petr Havlíček: „Mohu doporučit přede-vším olivový olej, bez příchutě, extra virgin (virgin – panenský, pozn. red), za studena lisovaný, z prvního lisování, kvalitní olej, a to spíše na studenou kuchyni. Na teplou kuchyni je vhodný olej z druhého lisování, který je podstatně levnější.“
Petr Havlíček: „Mohu doporučit přede-vším olivový olej, bez příchutě, extra virgin (virgin – panenský, pozn. red), za studena lisovaný, z prvního lisování, kvalitní olej, a to spíše na studenou kuchyni. Na teplou kuchyni je vhodný olej z druhého lisování, který je podstatně levnější.“ (Aha! – Alexandr Malachovský)

Tři hlavní jídla, tedy snídaně, obědy a večeře je vhodné doplnit ještě dvěma menšími svačinami. A to zvláště v situacích, kdy intervaly mezi hlavními jídly jsou delší než 4 hodiny.  Což je skoro vždy s výjimkou víkendů, kdy mnoho z nás vstává mnohem později.

Svačiny by nám měly dodat malé množství energie na překlenutí intervalu mezi hlavními jídly. Pokud svačiny vynecháme, velmi často domů dorazíme hladoví a díky zvýšené hladině jednoho našeho hormonu, který zvyšuje chuť k jídlu, vybílíme celou lednici.

Správnou svačinu může tvořit jogurt, čerstvé ovoce, celozrnné sušenky či celozrnné pečivo se šunkou a sýrem a kouskem zeleniny. Pokud máme vydatnější snídani a kvalitní oběd a večeři, pak svačina může být opravdu menší, spíše sacharidová. Kdo je zvyklý snídat málo, potřebuje mít svačinu vydatnější.

Tip Petra Havlíčka:

Celozrnné sušenky z řady Víte, co jíte mají vysoký obsah vlákniny, snížený obsah tuku a jednoduchých cukrů. pomáhají díky vyváženému složení dodržovat zásady zdravého stravování. Od 1. ledna 2013 navíc pomáhají opuštěným nebo týraným dětem. Koupí každého balení přispějete Fondu ohrožených dětí.

 



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.