Silvestrovské pochoutky: Ovar, chlebíčky a jednohubky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Silvestrovské pochoutky: Ovar, chlebíčky a jednohubky!

Je libo chlebíček?
Je libo chlebíček? (Foto Profimedia.cz)

K silvestrovskému večeru, lépe řečeno noci, patří kromě dobrého pití i chutné jídlo. Jste-li zvyklí neustále něco uždibovat nebo odebírat z připravených mís a talířů, čtěte pozorně následující řádky. Speciálně pro vás jsme totiž připravili několik tipů a receptů, které by na vašem silvestrovském stole rozhodně chybět neměly.

Teplé pochoutky

Maso: Nejvhodnější je vařené vepřové nebo uzené (anebo rovnou koleno), které podáváme s hořčicí, křenem a chlebem. Stačí jen nasát charakteristickou vůni a atmosféra večera nemá chybu. Zvláště, když po půlnočním přípitku přistane na stole teplý ovar s křenem a hořčicí.

Uzeniny: Ohřáté párky nebo opečené klobásy podepřené dobrým alkoholem rozhodně neuškodí. Před opečením můžeme klobásy marinovat v pikantní marinádě, nebo je můžeme předem naříznout a do zářezů vložit kousky cibule a sýra. Podáváme s hořčicí, křenem a chlebem, můžeme přidat i ostřejší zeleninový salát.

Zapékané tousty: Kdo má raději větší výběr pochoutek, může do silvestrovského výběru zařadit také tousty. Plátky veky nebo toustového chleba potřeme máslem a ozdobíme plátky šunky, sýra, zeleninou a olivami. Po zapečení podáváme teplé. Jednotlivé krajíčky si můžeme připravit s předstihem a během večera je pak kdykoliv zapéct v troubě.

Studené pochoutky

Obložené chlebíčky: Silvestr bez chlebíčku si u nás snad nelze vůbec představit. Také výběr je široký a záleží jen na tom, jakým chutím dáme přednost. Plátky bílé veky zkrátka potřeme máslem nebo pomazánkou a ozdobíme uzeninou, sýry, rybičkami, kapií, vajíčkem nebo různými pomazánkami. Veky krájíme příčným řezem.

Jednohubky: Místo veky použijeme rohlíky nebo bagety, které nakrájíme na plátky. Postup přípravy je podobný jako u chlebíčků. Jen pomazánky a ozdoby mohou být pikantnější.

Šunkové nebo sýrové rolády: Roládu stočíme z naplněných plátků šunky a sýra. Krájí se příčně na plátky.

Aspiky a huspeniny: Tuto pochoutku můžeme připravit buď z masového vývaru, nebo s použitím želatiny. Výborný je například uzený jazyk v aspiku.

Uzený jazyk v aspiku

Potřebujete:

uzený jazyk 400 g, aspik 200 g, sterilované okurky 100 g, sterilované kapie 50 g, petrželku (snítky)

Postup:

Uvařený jazyk necháme vychladnout a nakrájíme na 4 tenké plátky. Zbytek jazyka na menší kostky. Okurky také nakrájíme na menší kostky a smícháme je s kostkami nakrájeného jazyka. Rozehřejeme aspik a vylijeme jím čtyři misky (nebo jiné vhodné nádoby) tak, aby na stěnách vznikla zhruba 3 až 4 milimetry silná vrstva. Necháme ztuhnout. Do středu misek vložíme snítku petržele, kapii a zakapeme aspikem. Po zatuhnutí aspiku vložíme po plátku jazyka a přidáme připravené kostičky okurek a jazyka. Vše zalijeme zbytkem aspiku a necháme důkladně ztuhnout. Po vyklopení jednotlivých misek můžeme pokrm servírovat.

uzený jazyk v aspiku

Aspik

Potřebujete:

vodu 9,5 dl, ocet 1 dl, želatinu 100 g, cibuli 1 ks, sůl 15 g, cukr 15 g, nové koření 3 ks, pepř 3 ks, bobkový list 1 ks, worchestrovou omáčku (několik kapek), bílek 1

Postup:

Ve vodě rozpustíme sůl, přidáme koření, nakrájenou cibuli, cukr, ocet a vše povaříme. Po uvaření vychladíme zhruba na 60 ºC a v roztoku rozpustíme želatinu, nabobtnalou v troše vody. Hotový aspik procedíme přes utěrku, a pokud ho chceme mít zcela čirý, vmícháme do něho ještě rozšlehaný bílek. Ten necháme srazit a pak přecedíme.

aspik

Třikrát chlebíčková klasika

Šunkový (zhruba 25 kusů)

Potřebujete:

veka 1 kus, bramborový salát 250 g, šunka 150 g, vejce natvrdo 3, kyselé okurky 4, sterilizovaná kapie (několik proužků)

Postup:

Natvrdo uvařená vajíčka necháme vychladnout. Veku nakrájíme příčně a každý krajíček potřeme bramborovým salátem. Šunku nařízneme z jedné strany do poloviny, srolujeme a položíme na půlku chlebíčku. Na druhou půlku přidáme plátek vejce, plátky kyselé okurky a kousky kapie. Můžeme nazdobit majonézou a petrželkou.

Je libo chlebíček?

Hermelínový (zhruba 25 kusů)

Potřebujete:

veka 1, hermelín 2 kusy, majonéza 250 g, vejce natvrdo 1, šunkový salám 100 g, cibule ½, hořčice 2 lžičky, bílý jogurt 250 g

Postup:

Smícháme dohromady nebo dáme do mixéru (vše nadrobno nakrájené) - 1 hermelín, vejce, šunkový salám, cibuli, 2 lžičky plnotučné hořčice, majonézu a bílý jogurt. Směs osolíme, opepříme a namažeme na krajíčky veky. Můžeme ozdobit plátky hermelínu, rajčetem, trochou majonézy a petrželkou. Nebo posypat hladkou paprikou.

S krabí pomazánkou (zhruba 25 kusů)

Potřebujete:

veka 1, krabí tyčinky (jedno balení), majonéza 2 lžíce, bílý jogurt 2 lžíce, sůl, bílý pepř, ozdoby (červená paprika, salát, citron)

Postup:

Rozmrazené krabí tyčinky rozmačkáme vidličkou v misce, přidáme jogurt, majonézu, osolíme, opepříme a dochutíme šťávou z citronu. Můžeme vylepšit dvěma rozmixovanými vejci natvrdo a cibulí. Pomazánku vychladíme v lednici a potom namažeme na krajíčky veky. Ozdobíme plátkem citronu, proužkem červené paprika a kouskem salátu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.