K Vánocům patří kaštany! RECEPTY na polévku, nádivku i dort! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

K Vánocům patří kaštany! RECEPTY na polévku, nádivku i dort!

Kaštanový dort
Kaštanový dort (Profimedia.cz)

Podzimní a zimní období bývá často spojováno s prodejem pečených kaštanů u stánků na tržištích. Je to staročeská tradice. Z jedlých kašatnů se ovšem doma dají připravit i opravdové delikatesy. Polévka či dortík vám zaručeně budou chutnat. Pokud nevěříte, že by to mohla být opravdová pochoutka, ochutnejte! A prospívají i vašemu organismu! Působí příznivě na vlasy, na kůži, proti únavě a stresu!

Na co jsou dobré?

Jedlé kaštany mají pro lidský organismus velký přínos. Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. Listy se ve farmakologickém průmyslu využívají jako prostředek proti kašli. Mají nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky.

Jak upravit kaštany?

Kaštany vložíme do vody a necháme je několik hodin nasáknout, aby se nám nevysušily, když je budeme péct. Poté je vyjmeme z vody, osušíme a z jedné strany nařízneme slupku. Rozložíme je na plech a pečeme dvacet minut při 180 - 210 °C, až se slupka otevře a kaštany jsou na povrchu křehké, ale uvnitř měkké. Zjistíme to, když je propíchneme párátkem. Horké kaštany pokropíme vodou, zabalíme do utěrky a stlačíme, aby praskla slupka. A necháme je v utěrce asi pět minut. Poté vložíme do misky a zakryjeme talířem, aby příliš rychle nevychladly.

Jak chutnají?

Pro ty, kdo kaštany ještě nejedl... Podle druhu lze hovořit o chuťové škále od sladkých brambor až po kombinaci chutí brambor s arašídy.

Kaštanová polévka

Potřebujeme:

* 200 g pečených a oloupaných kaštanů

* 1 malou cibuli

* 40 g másla

* 50 g řapíkatého celeru

* 1 l vývaru

* 3 plátky čerstvého zázvoru

* 50 ml smetany na šlehání

* sůl, pepř, mletý zázvor na dochucení

Příprava:

Máslo rozehřejeme a osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený zázvor, celer a pečené kaštany. Chvíli vše smažíme a pak zalijeme vývarem a celé vaříme asi třicet minut. Poté polévku rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a zázvorem. Rozšleháme smetanu a každou porci polévky jí ozdobíme.

Kaštanová nádivka do krůty (vánoční)

Potřebujeme:

* 2 cibule

* česnek

* 250 g drůbežího vývaru

* 1 dcl calvadosu (destilát z jablek)

* 3 jablka

* 1 lžíci tymiánu

* 1 lžíci šalvěje

*1 kávovou lžičku rozmarýnu

* sůl a pepř

* bílý chléb či veku

* ¼ kila oloupaných kaštanů

* ¼ kila sušených švestek

Příprava:

Dvě velké cibule nakrájené na velká kolečka opečeme na másle. Až je zlatavá, přidáme plátky ze tří stroužků česneku a ještě malou chvíli opékáme. Přelijeme drůbežím vývarem a calvadosem. Vaříme deset minut, přidáme kostičky ze tří oloupaných jablek, lžíci tymiánu, lžíci šalvěje, lžičku rozmarýnu, hrubou sůl a pepř. Jablka vaříme tak dlouho, dokud nejsou měkká. Hmotu necháme vychladnout a smícháme kostičky z půlky bílého chleba (veky), opečené kaštany posekané najemno a sušené švestky. Poté smícháme s jablečnou směsí a dochutíme pepřem a solí. Nádivkou můžete vycpat kuře nebo krůtu, nebo se dá péct zvlášť ve vymaštěném pekáčku asi čtyřicet minut.

Kaštanový dort

Potřebujeme:

* ½ kila jedlých kaštanů

* mléko

* 80 g másla

* 6 vajec (žloutky)

* 180 g cukru

* 100 g mandlí nebo oříšků

Příprava:

Oloupeme půl kila jedlých kaštanů, uvaříme v mléce doměkka a pomeleme. V míse utřeme do pěny máslo, žloutky ze šesti vajec, cukr a pomleté kaštany. Doplníme nasekané mandle nebo oříšky a jemně vmícháme sníh ze šesti bílků. Ve vymazané a vysypané dortové formě pečeme zvolna půl hodiny a potom kontrolujeme špejlí, jestli je upečený. Až dort vychladne, tak ho rozřízneme a vyplníme šlehačkou. Potřeme jím celý dort a posypte posekanými kaštany, které jsme si nechali po uvaření na ozdobu.

Kaštany v čokoládě

Potřebujeme:

* ½ kila kaštanů

* moučkový cukr

* čokoládová poleva

Příprava:

Uvařené, ale nerozvařené kaštany prolisujte a smíchejte s moučkovým cukrem. Vytvoříme hustou hmotu a uděláme z ní váleček, ze kterého nakrájíme stejnoměrné kousky. Potom tvoříme kuličky do tvaru kaštanu. Napichujeme je na špejle a namáčíme do čokoládové polevy tak, aby poblíž špejle zůstal neobarvený. Polevu necháme uschnout na obráceném cedníku a podáváme.



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.