VIP Prostřeno: Maďarská jatýrka podle Petry Černocké
Petra Černocká již jednou ve VIP Prostřeno bojovala, bohužel ale nevyhrála. Tentokrát se zúčastní speciálního dílu, kde celebrity vystupují ve dvojicích. Na pomoc si proto vzala svého manžela, hudebníka Petra Pracného. Připraví mimo jiné také výbornou maďarskou pochoutku z jatýrek.
Maďarská jatýrka
Potřebujete:
400 g kuřecích jater • 2 zelené papriky • 1 kapie • 1 cibule • olivový olej • trochu petrželky na ozdobu
Postup:
Zpěníme nasekanou cibulku, přidáme natenko pokrájené papriky a dusíme doměkka. Přidáme játra a krátce osmahneme. Solíme až po odstavení pánve ze sporáku, dáme na nahřátý talíř a podáváme s pečivem ozdobené petrželkou.
Teplota: 160 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 8
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: maďarská
Doba přípravy: 1–30 minut
Čas vaření: 1–30 minut
Recipe category: předkrm/ restování/ dušení
Dýňová polévka
Potřebujete:
1 velká cibule • olej • 2 menší dýně Hokkaidó • 2 mrkve • šlehačka • muškátový květ • sůl a pepř • posyp z dýňových a slunečnicových semínek
Postup:
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou dýni ve slupce a pokrájené mrkve. Osolíme, kdo chce, lehce opepří, a přidáme trochu muškátového květu a vaříme doměkka. Vše rozmixujeme a přidáme jednu necelou šlehačku. Na pánvi opražíme semínka na posyp. Ozdobíme semínky a snítkou petrželky.
Teplota: 160 a 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 8
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1–30 minut
Čas vaření: 30–60 minut
Recipe category: polévka/ restování/ vaření
Krůta s bramborovou kaší
Potřebujete:
1 krůta • špek na prošpikování • sůl • 1 kg brambor • mléko • velký ořech másla • 1 sáček mraženého hrášku • 1 sáček baby mrkve • oregano • 1 šlehačka
Postup:
Krůtu hodně prošpikujeme, osolíme a pečeme doměkka. Nejdříve na vysokou teplotu, později teplotu ubereme a maso pečeme dál s máslem a trochu podlité pod poklicí, kterou ve druhé třetině doby pečení zase odkryjeme. Brambory oloupeme, uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme vodu a rozšťoucháme (rozšleháme) s přidaným teplým mlékem a kouskem másla na kaši. Na másle podusíme hrášek, mrkev a ochutíme oreganem. Osolíme a lehce zalijeme šlehačkou. Ještě chvíli restujeme a podáváme k masu a kaši.
Teplota: 100, 160 a 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 8
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 2–3 hodiny
Recipe category: hl. chod/ příloha/ restování/ vaření/ dušení/ pečení