Zeleninové dobroty: Zapečený lilek s rýží
Advent je za dveřmi a jsou před námi i dny přežírání, válení se u pohádek a nicnedělání. Než ale ty dny nastanou, máme pro vás tip na něco dobrého i zdravého zároveň. Odlehčete vašemu žaludku. Cuketa, lilek, květák, brokolice! I zdravá zelenina může být chutná! Nevěříte? Vyzkoušejte! A aby vám to nebylo líto, máme pro vás sladkou tečku na konec! A pozor! Fantazii se meze nekladou….
Potřebujeme
1 lilek • sůl • 2 polévkové lžíce oleje • 2 sáčky uvařené rýže • 200 g šunky • 100 g strouhaného sýra (podle chuti) • 1 papriku • 4 polévkové lžíce kukuřice z konzervyPříprava
Lilek pokrájíme na plátky, osolíme a necháme pár minut ležet. Poté vysušíme papírovou utěrkou. Zapékací mísu si vymažeme olejem nebo máslem. Na dno mísy dáme polovinu na kostičky pokrájené šunky, tu zasypeme sáčkem vařené rýže (dle návodu), na rýži položíme vysušený lilek (polovinu plátků), polovinu strouhaného sýru, kukuřici a drobně pokrájenou papriku. Potom opět vrstvíme lilek, šunku, druhý sáček rýže a zbytek sýru. Zakryjeme a zapečeme v předehřáté troubě cca 35 - 40 minut. Pokud nahradíme šunku například rajčaty, můžeme mít pokrm vegetariánský.
Náš tip: Dobře naservírovaný fialový lilek bude v atraktivním kontrastu s bílou rýží, když plátky proložíte i na talíři.