Zeleninové dobroty: Zapečený květák se sýrem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zeleninové dobroty: Zapečený květák se sýrem

Květák je v mančaftu zeleniny opravdový elegán. A takto posázen do misek? Není škoda ho zdlábnout?
Květák je v mančaftu zeleniny opravdový elegán. A takto posázen do misek? Není škoda ho zdlábnout? (Foto Profimedia.cz)

Advent je za dveřmi a jsou před námi i dny přežírání, válení se u pohádek a nicnedělání. Než ale ty dny nastanou, máme pro vás tip na něco dobrého i zdravého zároveň. Odlehčete vašemu žaludku. Cuketa, lilek, květák, brokolice! I zdravá zelenina může být chutná! Nevěříte? Vyzkoušejte! A aby vám to nebylo líto, máme pro vás sladkou tečku na konec! A pozor! Fantazii se meze nekladou….

Zapečený květák se sýrem

Potřebujeme

1 květák • 150 g strouhaného sýra • 4 vejce uvařená natvrdo • 6 dkg másla • 4 dcl mléka • hladkou mouku • olej • pepř  • sůl

Příprava

Květák očistíme a rozebereme na větší růžičky, vsypeme do vařící osolené vody a vaříme tak dlouho, dokud není měkký. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji s mlékem, rozšleháme a povaříme. Vmícháme část strouhaného sýru a mícháme, až se roztaví. Okapaný květák urovnáme s díly vařených vajec do vymaštěné formy, osolíme, opepříme, zalijeme omáčkou, která nám vznikla. Posypeme zbytkem sýra a zapečeme v troubě. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Náš tip: A co květák zapéct do menších misek a rovnou pak servírovat každému hladovému strávníkovi sólo? A přidat černé olivy? Estetická dokonalost tuhle specialitu jen umocní.

Facebook recepty:gallery:false:false:false


Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.