Zeleninové dobroty: Zapečený květák se sýrem
Advent je za dveřmi a jsou před námi i dny přežírání, válení se u pohádek a nicnedělání. Než ale ty dny nastanou, máme pro vás tip na něco dobrého i zdravého zároveň. Odlehčete vašemu žaludku. Cuketa, lilek, květák, brokolice! I zdravá zelenina může být chutná! Nevěříte? Vyzkoušejte! A aby vám to nebylo líto, máme pro vás sladkou tečku na konec! A pozor! Fantazii se meze nekladou….
Zapečený květák se sýrem
Potřebujeme
Příprava
Květák očistíme a rozebereme na větší růžičky, vsypeme do vařící osolené vody a vaříme tak dlouho, dokud není měkký. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji s mlékem, rozšleháme a povaříme. Vmícháme část strouhaného sýru a mícháme, až se roztaví. Okapaný květák urovnáme s díly vařených vajec do vymaštěné formy, osolíme, opepříme, zalijeme omáčkou, která nám vznikla. Posypeme zbytkem sýra a zapečeme v troubě. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
Náš tip: A co květák zapéct do menších misek a rovnou pak servírovat každému hladovému strávníkovi sólo? A přidat černé olivy? Estetická dokonalost tuhle specialitu jen umocní.