Recept na bohatství: Bašta ze 14. století podle Zdeňky Macků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Recept na bohatství: Bašta ze 14. století podle Zdeňky Macků!

M aso pro Karla IV.
M aso pro Karla IV. (TV Barrandov)

Čím ještě uctít přísnou porotu Receptu na bohatství? A co třeba baštou, na které si už ve 14. století pochutnával za dob svého kralování Karel IV.?! Paní Zdeňce Macků z Nedvědic se tento nápad vyplatil a vynesl jí postup do finále, v němž může bojovat o výhru 1,25 milionu a uvedení svého pokrmu do obchodní sítě!

Manžel paní Zdeňky miluje historii a vnukl jí i zajímavý recept. „Narazil na něj v jednom dokumentu o Karlu IV., zaujal ho a chtěl zkusit, jak asi ve středověku vařili,“ rozpovídala se Zdena, která ve stylu bývalého panovníka uvařenou dobrotu také servírovala. Nechybělo tedy červené víno, ani stylový svícen.

Chybku na jejím jídle našel vídeňský šéfkuchař Michal Rabina. „Ta cibule nahoře zabije strašně moc,“ stěžoval si na ostrou cibulovou chuť. „Mně to právě přijde fantastický, skvělý a právě originální vším tím, co teď cítím na patře i vzadu na jazyku,“ zastala se paní Zdeňky Libuše Šmuclerová a svorně její jídlo poslali do finálového kola.

Víte, že…

  • jelení maso na víně bylo skutečně nejmilejším pokrmem Karla IV.? Aspoň o tom hovoří záznamy v kronikách.
  • jídelníčku té doby dominovala zvěřina? Nebaštili se jen jeleni a kanci, ale i pečené veverky, křepelky, kvíčaly a dokonce bobří ocasy!
  • po hostinách většina poddaných trpěla průjmy, jen panovník ne. Důvod? Jen král hodoval ze zlatých podnosů, ostatních ze stříbra, jež právě působí potíže se zažíváním!

Maso podle Karla IV.

Suroviny:
Kuřecí (nebo jakékoli jiné) maso • sůl • pepř • tymián • cibule • bobkový list • 1 l červeného vína • sádlo • petrželová nať
Moučné placky:
polohrubá mouka • vejce • mléko nebo voda • olej

Postup:
Maso osolíme, okořeníme, dáme do hrnce a zasypeme cibulí. Potom zalijeme vínem tak, že je celé ponořené a necháme den macerovat. Druhý den maso zprudka osmažíme na sádle, přidáme okapanou cibuli z původního nálevu, necháme podusit, přilijeme víno ve kterém bylo maso naložené a necháme doměkka vařit. Podléváme jen červeným vínem. Na talíři maso ozdobíme vařenou cibulí a plátky čerstvé cibule a posekanou petrželovou natí. Na placky si ze surovin uděláme řídké těsto, které pak smažíme na troše oleje.




Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.