VIP PROSTŘENO: Švestkový koláč podle olympionika Davida Svobody
Zlatý pětibojař z olympiády v Londýně, David Svoboda, ve VIP Prostřenu předvedl, jak se stravují vrcholoví sportovci. Jeho hosté se překvapivě dočkali poctivého a vydatného menu, protože David všechny přebytečné kalorie při tréninku hravě spálí. Nejlépe byl hodnocený jeho švestkový koláč.
Špíz
baby mozzarella • žampiony menší • slanina na plátky • švestky • rukola • žlutý meloun
Postup:
Mandle naložíme do brandy a vtlačíme do švestek. Do slaniny zabalíme kuličky mozzarelly, žampiony a švestky. Na každou špejli napíchneme střídavě mozzarellu, žampion a švestku. Vložíme do pekáčku a chvíli pečeme pod grilem. Podáváme s rukolou a žlutým melounem.
Teplota: 200 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1–30 minut + naložení
Čas vaření: 1–30 minut
Recipe category: předkrm/ grilování/ zapékání
Nadívané kuřátko, šťouchané brambory a salát
4 kuřátka • 2 starší rohlíky • trochu mléka • 1 vejce • čerstvá petržel • sůl • muškátový oříšek • rozmarýn
Postup:
1. Nejdříve si připravíme nádivku. Nakrájíme rohlíky, zalijeme trochou mléka, přidáme vejce, nakrájenou petržel, sůl a nastrouhaný muškátový oříšek.
2. Kuře omyjeme, osušíme a osolíme zevnitř i zvenku. Naplníme nádivkou. Kuřata vložíme do pekáče, obložíme rozmarýnem, poklademe kousky másla a dáme péct do trouby. Podáváme se šťouchanými bramborami s cibulkou a míchaným listovým zeleninovým salátem s rajčaty.
Teplota: 180 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: 1–2 hodiny
Recipe category: hl. chod/ příloha/ salát/ vaření/ pečení
Švestkový koláč
máslo na vymazání formiček • švestky • med • rozinky • vlašské ořechy
Na drobenku:
vanilkový a krystalový cukr • máslo • polohrubá mouka
Postup:
1. Vymažeme si menší kulaté formy máslem, dno vyložíme nakrájenými švestkami, pokapeme medem a posypeme rozinkami a sekanými ořechy.
2. Rukama vypracujeme drobenku a posypeme jí koláče. Pečeme při 140 stupních asi 1 hodinu. Podáváme ozdobené lžící smetany, skořicí, švestkou a mátou.
Teplota: 140 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká
Doba přípravy: 1–30 minut
Čas vaření: 60 minut
Recipe category: moučník/ pečení
Staňte se našimi fanoušky na facebooku a získejte každý den VIP recept. Stačí kliknout na obrázek!