Uvařte si japonské menu Gábiny Partyšové! Je lepší kuchařka, než Ornella?
O Gábině Partyšové je v poslední době slyšet jen v souvislosti s jejím nevěrným manželem Josefem Koktou. Jeho milenka Ornella Štiková nedávno prohlásila, že Gábinu podváděl, protože je špatnou manželkou a doma moc nevařila. Ve VIP Prostřenu ale ukázala, že zvládne připravit i exotické speciality.
California maki
rýže na sushi,
ocet, cukr, sůl a citron,
řasa nori,
sezam,
kaviár,
majonéza,
surimi tyčinky,
avokádo.
K podávání:
– máčený zázvor, sójová omáčka a křen wasabi.
Postup:
1 Uvaříme středně kulatozrnnou rýži na sushi (v poměru 1 : 1). Nejlépe v rýžovaru, což trvá asi půl hodiny.
2. Z octa, cukru, soli a citronu připravíme nálev, který zamícháme do hotové rýže.
3. Na rohožku na balení sushi rolek položíme půl listu řasy nori, navrstvíme rýži, posypeme sezamem a kaviárem, otočíme rýží dolů a přidáme proužek majonézy, surimi tyčinky a avokádo. Pevně zarolujeme. Krájíme ostrým nožem na kousky a podáváme se zázvorem, sójovou omáčkou a křenem wasabi. Zapíjíme saké.
Teplota:100 °C (rýže)
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: japonská
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: do 30 minut (rýže)
Recipe category: předkrm / ryby / vaření / chlazení
Sake miso
kuřecí nebo rybí vývar,
řasy wakame,
losos,
tofu,
sezam,
pasta miso.
Postup:
1. Připravíme kuřecí či rybí vývar, vaříme asi 40 minut.
2. Namočíme řasy wakame, aby nabyly původního tvaru, což trvá asi čtvrt hodiny.
3. Nakrájíme lososa na tenké plátky (případně i tofu), přidáme sezam a připravíme do misek k servírování.
4. Vývar scedíme, znovu přivedeme k varu a přimícháme metličkou pastu miso.
5. Misky s řasou a lososem zalijeme vývarem a ihned podáváme.
Teplota: 100 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: asijská
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: 40 minut
Recipe category: polévka / vaření
Wok
kuřecí, hovězí, kachní maso (ve stejném poměru),
1 cibule,
houby,
1 barevná paprika (nebo půl červené a žluté),
1 pórek,
nakládaný zázvor,
koriandr čerstvý,
čínské nudle,
olej,
škrob (Solamyl),
sójová, ústřicová a švestková omáčka.
Postup:
1. Kuřecí, hovězí a kachní maso nakrájíme na nudličky, stejně tak cibuli, houby a barevnou papriku.
2. Pórek nakrájíme na tenké nudličky, přidáme nakládaný zázvor a hrubě sekaný koriandr.
3. Pšeničné čínské nudle povaříme v hrnci s osolenou vodou a necháme dojít, scedíme.
4. Rozpálíme dvě pánve s olejem, na jedné opečeme maso obalené ve škrobu. Postupně přidáme všechnu zeleninu, opečeme. Na závěr přidáme pórek s koriandrem a dochutíme sójovou, ústřicovou a švestkovou omáčkou.
5. Na druhé pánvi opečeme nudle, nandáme porce na talíř, přidáme směs masa a zeleniny.
Teplota: 100, 160–200 °C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: asijská
Doba přípravy: 30–60 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: hlavní chod / příloha / restování / vaření / smažení
Ovoce v křehkém županu s variací omáček
banán, jablko, ananas, kiwi,
tempura,
voda,
olej,
kokosové mléko,
hořká čokoláda,
grep, pomeranč, citron, limeta,
víno mirin (slazené japonské rýžové víno – oslazené saké).
agar-agar (přírodní zahušťovadlo s vysokou gelující schopností, které se vyrábí z červených mořských řas).
Postup:
1. Pevnější ovoce nakrájíme na kousky (například banán, jablko, ananas, kiwi) a obalíme je v těstíčku z tempury, kterou si vymícháme s vodou. Za třesení rukou ponoříme do horkého oleje. Tímto pohybem vytvoříme „ježatou“ strukturu křupavé krusty.
2. Kokosové mléko s hořkou čokoládou mícháme na mírném ohni do úplného rozpuštění.
3. Odšťavíme grep, pomeranč, citron a limetu. Šťávu dolijeme stejným množstvím sladkého vína mirin, přivedeme k varu a zahustíme řasou agar.
Teplota: 160–200 °C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro mírně pokročilé
Národní kuchyně: asijská
Doba přípravy: do 30 minut
Čas vaření: do 30 minut
Recipe category: moučník / smažení
PŘIHLASTE SE NA WWW.FACEBOOK.COM/RECEPTYSLAVNYCH a získejte každý den skvělý recept.