VIP PROSTŘENO: Vyzkoušejte recepty Mirka Šimůnka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

VIP PROSTŘENO: Vyzkoušejte recepty Mirka Šimůnka!

Mirek Šimůnek a jeho menu
Mirek Šimůnek a jeho menu (TV Prima)

Jak obstojí Mirek Šimůnek v kuchyni? Ve VIP Prostřenu dokázal, že si umí u plotny poradit i bez partnerky. Vyzkoušejte jeho menu, při jehož přípravě se docela zapotil, ale výsledek stál určitě za to.

Mrkvová polévka s koriandrem a římským kmínem

mrkvová polévka s koriandrem a římským kmínem

olej
cibule
1 kg mrkve
1 větší brambor
1 jablko
bujon
malá lžička mletého sušeného koriandru
čerstvý koriandr
sůl
pepř
špetka drceného římského kmínu
smetana na vaření
šťáva z 1 pomeranče
malá lžička zázvoru

Postup:
1. Na olivovém oleji orestovat nakrájenou cibulku, zalít asi půllitrem vody a přivést k varu.  Přidat na kostky nakrájenou mrkev (cca 1kg)  a jeden větší brambor (pro zahuštění polévky), bujon, malou lžičku mletého sušeného koriandru, sůl, pepř, špetku drceného římského kmínu (pro inovaci možno trochu strouhaného kokosu). Možno i pár kousků oloupaného jablka. Po změknutí zeleniny  (cca 15-20minut) přidat decentně čerstvý koriandr (pozor, aromatický) a rozmixovat. Dochutíme smetanou, šťávou z pomeranče (nemusí být), možno dle chuti přidat malou lžičku zázvoru.
2. Servírujeme ozdobené lístky čerstvého koriandru, případně lžičkou smetany. Možno posypat opraženými slunečnicovými semínky.

Teplota:160 a 100°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro začátečníky
Národní kuchyně: česká/ asijská
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 30-60 minut
Recipe category: polévka/ restování/ vaření



Steak Flap Hanger s opečenými baby brambůrky na čerstvém rozmarýnu

steak Flap Hanger s opečenými baby brambůrky na čerstvém rozmarýnu

1 kg masa na steaky (Argentina)
Hrubá mořská sůl
Olivový olej
Sůl a pepř
Bylinky, nahrubo nasekaný česnek
Na demi glacé podle šéfkuchaře Pavla Mencla:
2 kg telecích kloubových kostí kořenová zelenina (petržel, celer, mrkev)
cibule
česnek
tymián, rozmarýn
1 litr kvalitního červeného vína
rajčatový protlak
olej
Na přílohy:
1 kg malých baby brambor
Zelené fazolky
Rozmarýn, tymián, provensálské koření
Olivový olej
Sůl a pepř

Postup:
1. Maso nenakládejte, opečte ho a pak ho vložte do misky s trochou kvalitního olivového oleje, nahrubo nasekanými čerstvými bylinkami podle chuti a plátky česneku či šalotky. Nechte několik minut odpočinout, pak osolte hrubozrnnou mořskou solí a opepřete čerstvě mletým pepřem. Podávejte. Kdo jednou zkusí, nechce jinak!
2. Na demi glacé si dáme kosti zapéct na pekáč do trouby dozlatova. Na oleji restujeme kořenovou zeleninu dotmava s cibulí a česnekem. Na začátku dbáme hlavně na to, abychom zeleninu nepřipálili. Jestli se nám to stane, raději začněme znova a vyměníme hrnec. Přidáme rajčatový protlak a zarestujeme. Podlijeme vínem. Vložíme kosti. Podlijeme vodou a přivedeme těsně k bodu varu a necháme zlehka bublat. Během vaření odebíráme z hrnce tuk a pěnu, které se tvoří na povrchu. Vaříme zhruba 6 hodin (v případě potřeby klidně i víc) až do stavu, kdy kosti zůstanou úplně holé. Vycedíme přes hrubý, pak jemný cedník a následně přes plátno. Nesolíme, nepepříme a nijak nedochucujeme. Následně ještě redukujeme na hustotu řidšího medu.  Po vychladnutí můžeme zavíčkovat do menších nádob a uskladnit v mrazáku.
3. Po opečení steaků Flap-Hanger výpeky na pánvi zalijeme vývarem a červeným vínem. Po dostatečném vyvaření vína odstavíme, přidáme kus másla, opepříme, osolíme, možno přisladit medem. Pro požadované zhoustnutí omáčky použijte rozmíchanou škrobovou moučku v troše vody. Kdo má rád ostřejší, použijte třeba cayenský pepř.
4. Jako příloha byly zvoleny baby brambůrky, které se po povaření do poloměkka ještě opečou v troubě. Před pečením je rozpůlíme, osolíme, promícháme s pokrájeným čerstvým rozmarýnem (možno i tymián, dobromysl či provensálské či jiné aromatické koření).
5. Oblohu lze doplnit na olivovém oleji lehce orestovanými fazolovými lusky, např. s trochou nadrobno nakrájeného česneku, sůl, pepř. Nebo hromádkou na másle orestované kukuřice (lze běžně použít zmraženou) apod.

Teplota: 160, 170 a 100°C
Vhodné pro vegetariány: ne
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro zkušené/ pro profesionály
Národní kuchyně: mezinárodní
Doba přípravy: 1-30 minut / 30-60 minut/ 1-2 hodiny/ 2-3 hodiny/ více, než 3 hodiny
Čas vaření: Maso 6 minut po obou stranách, demi glacé 6 hodin
Recipe category: hl. chod/ příloha/ restování/ opékání/ vaření/ pečení

Teplé francouzské briošky obalené ve skořicovém cukru, podávané s lesními plody a přelité krémem Sabayone

teplé francouzské briošky obalené ve skořicovém cukru, podávané s lesními plody a přelité krémem Sabayone

Francouzské briošky nebo bílý toustový chléb
Olej nebo máslo na smažení
Cukr krupice
Čerstvé nebo mražené ovoce (lesní plody a jahody)
Na těstíčko:
2 vejce
50 ml smetany na šlehání
50 ml  mléka
lze přidat i pár kapek końaku nebo brandy
Na krém Sabayone:
4 žloutky
malá sklenka moučkového cukru
50 ml šampaňského
50 ml pomerančového džusu

Postup:
1. Připravíme si krém. V nerezové misce rozmícháme metličkou 4 žloutky s cca malou sklenkou moučkového cukru. Mícháme na vodní lázni do zhoustnutí. Přilijeme půl deci šampaňského vína a opět nad vodní lázní šleháme a  po chvilce přidáme stejné množství pomerančového džusu. Odstavíme a krém je hotov. Neměla by převažovat kyselejší/vinná chuť, tudíž dle chuti lze i dodatečně dosladit moučkovým cukrem. Nejlépe je ochutnat během míchání na vodní lázni a dosypat cukr průběžně.
2. Francouzské briošky nebo silnější bílý toustový krém nakrájíme na asi centimetrové plátky. Ty obalte v těstíčku, osmažte a teplé obalte v cukru krupici smíchaném se skořicí a nechte pár sekund na papírové utěrce okapat.
3. Servírujte na talíři s hromádkou lesních plodů (lze nahradit na plátky nakrájenými jahodami) a přelijte krémem Sabayone. Ozdobte lístkem máty či meduňky, či na okrasu kvítky, co zahrada dá.

Teplota: 160 a 100°C
Vhodné pro vegetariány: ano
Počet porcí: 4
Obtížnost: pro zkušené
Národní kuchyně: francouzská
Doba přípravy: 1-30 minut
Čas vaření: 30-60 minut
Recipe category: moučník/ vaření ve vodní lázni/ pečení/ smažení

PŘIHLASTE SE NA WWW.FACEBOOK.COM/RECEPTYSLAVNYCH a získejte každý den skvělý recept.



Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.