Co s vařenými vajíčky z koledy? Nejpozději dnes byste je měli zpracovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Co s vařenými vajíčky z koledy? Nejpozději dnes byste je měli zpracovat!

Vejce uchovávejte v lednici.
Vejce uchovávejte v lednici. (Profimedia.cz, ara)

Přinesli vaši koledníci domů plné košíky velikonočních vajíček? Pokud v ošatce zdobí stůl, jde sice o hezkou dekoraci, ale každým dnem snižujete šanci na jejich konzumaci bez následků… Kdy je ještě můžete sníst?

„Uvařená vejce je třeba skladovat v lednici. Pokud je chceme konzumovat, není dobrý nápad nechávat je v misce na stole po několik dní v pokojové teplotě,“ radí výživová specialistka MUDr. Pavla Liptáková.

Vařené vejce – i obarvené – vydrží v lednici tak deset dní. „I zde ho ale uchovávejte ve skořápce,“ upozorňuje lékařka Liptáková. Pomazánku z nich pro jistotu připravte nejpozději dnes, v dalších dnech je ještě jednou tepelně opracujte!

Nebojte se zeleného žloutku

Není třeba se bát vajec natvrdo, jejichž žloutek je na povrchu zelený – jde jen o »převařené« vejce, které lze konzumovat.

Vařená vajíčka skladujte pouze v lednici, nejlépe ve fochu. Ne ve dvířkách, kde je vyšší teplota.

Vajíčko nám může nahradit maso či uzeninu, např. se hodí k čočce místo uzeného.

Máte rádi zapečené brambory? Zkuste je připravit s vařenými vejci a zeleninou. Po zapečení je můžete zamrazit a máte v záloze rychlou večeři.

Určitě by nás prý neměla děsit cholesterolem. Ve žloutku ho není zase tolik, a navíc je tam obsažen i lecitin, který z těla pomáhá cholesterol odbourávat. Sníst čtyři za týden není žádný hřích, naopak!

Vejce, která byla uvařena již před více dny, konzumujte raději v tepelně upravených pokrmech.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.